Cântece inspirate de tablouri (1)

Începem o mică serie de postări care vor conține cântece inspirate de tablouri. Pentru a avea un context potrivit, începem cu definția tabloului.

TABLÓU, tablouri, s. n. I. 1. Pictură, desen, gravură etc. executate pe suport de lemn, pânză, carton; p. ext. pictură, desen, gravură, fotografie etc. înrămate și așezate (în scop decorativ) pe pereții unei încăperi. ◊ Tablou viu (sau vivant) = grup de persoane care stau nemișcate într-o anumită poziție, pentru a înfățișa sau a evoca o scenă simbolică. ◊ Expr. (Fam.; adverbial) A rămâne tablou = a rămâne surprins, înlemnit. 2. Priveliște din natură, care impresionează prin frumusețe și pitoresc. 3. Fig. Descriere sau evocare făcută prin cuvinte. – Din fr. tableau.

16 Shades Of Blue || Tori Amos

Piesa este inspirată de un tablou de Paul Cezanne, The Black Marble Clock, în care pictorul francez a folosit cel puțin 16 tonuri de albastru.

Amos a scris piesa la un an după ce l-a descoperit pe Cezanne și povestește cum, din întâmplare, s-a uitat printr-un album de artă, iar când a ajuns la fotografia tabloului, muzica a pornit în mintea sa.

Paul Cezanne - The Black Marble Clock

Versuri cheie: “Are you telling me it’s over disintegrating lost and there’s nothing I can do / Before you drop another verbal bomb, can I arm myself / With Cezanne’s 16 shades of blue.”

What The Water Gave Me || Florence + The Machine

Cântecul este intitulat așa după tabloul artistei mexicane Frida Kahlo, în care aceasta își descrie depresia, în cada sa de baie, înconjurată de imagini suprarealiste. Acest cântec face referire și la moartea romancierei britanice Virginia Woolf, care s-a înecat intrând într-un râu cu buzunarele hainei umplute cu pietre. 

Frida Kahlo - What The Water Gave Me

Versuri cheie: “Be the overflow / Pockets full of stones Time it took us / To where the water was / That’s what the water gave me.”

BF Bass Ode To Olympia || Bryan Ferry

Olympia este un tablou al lui Manet, expus pentru prima dată la Salonul de la Paris din 1865 și reprezintă o femeie goală întinsă lasciv pe un pat.

Guvernul francez a achiziționat pictura în 1890, iar în prezent este expusă la Muzeul d’Orsay, Paris. Tabloul lui Édouard Manet a stat la baza ideei titlului albumului lui Ferry și a pozei pe care Kate Moss a făcut-o pentru coperta discului.

Édouard Manet - Olympia

Versuri cheie: “That’s a dangerous place to be / Within your mise-en-scene / There is no sobriety.”

Echoes || Klaxons

Versul “Numberless names within the force of the ninth wave” din Echoes face referire la un tablou al pictorului rus Ivan Aivazovsky, The Ninth Wave.

Acesta descrie în pictură, lupta unor pescari cu furtuna. Resturile bărcii au formă de cruce și sunt o metaforă creștină. Lumina de pe fundal dă speranța că acei oameni vor supraviețui. Tabloul arată dualitatea naturii în toată splendoarea ei.

Ivan Aivazovsky - The Ninth Wave

Versuri cheie: “Numberless names / With the force of the ninth wave / Keep to the call / That’s repeated in the outer regions.”

Blue Period Picasso || Peter, Bjorn And John

O abordare cât se poate de originală a celebrei perioade albastre a lui Pablo Picasso. Pictorul este transformat în tablou și atârnat într-un cui, de perete.

Período Azul este un termen folosit pentru a defini lucrările pictorului spaniol Pablo Picasso când, între 1901 și 1904, a pictat esențial monocromatic în nuanțe de albastru și albastru-verde. Aceste lucrări sumbre sunt acum unele dintre cele mai populare lucrări ale sale, deși a avut dificultăți în a le vinde la acea vreme.

Pablo Picasso - Período Azul

Versuri cheie: “The painting’s surround me / They don’t understand me / I’m a blue period Picasso stuck on a wall / In a middle of a hall in Barcelona.”

Eat Row Meat = Blood Drool || Editors

Tom Smith a pornit de la o lucrare a lui Banksy, Devolved Parliament, unde Parlamentul britanic era populat de maimuțe. O versiune reprelucrată a picturii a fost expusă la Bristol în martie 2019, cu modificări la detalii, când sunt adăugate o banană și câteva lămpi. Cântecul a fost scris după începutul crizei din 2008, iar ideea centrală a piesei este lacomia umană.

Banksy - Devolved Parliament

Versuri cheie: “…your story’s been spun / These lies, they just wanna have fun / Your, your damage is now.”

Ode To Banksy || Jesca Hoop

Nu porneste neapărat de la vreo lucrare a lui Banksy ci de la faptul că Jesca este o mare fană și prietenă a acestuia. E foarte frumos că Hoop a și rezistat presiunilor, atunci cand presa a aflat că ea compune o piesă despre Bansky. A preferat să țină misterul în viață, activ, așa că a ignorat toată presiunea mediatică la care a fost supusă.

Banksy

Versuri cheie: “And oh my mystery man / You’re so provocative / So underground / And i never wanna see your face / You come invisible to paint the town.”

Fourteen Black Paintings || Peter Gabriel

Cântecul este inspirat de cele 14 tablouri negre pictate de Mark Rothko și care se găsesc într-o capelă din Texas. Cel care le-a descoperit a fost David Rhodes, chitaristul lui Gabriel, în timpul turneului US. Iar Gabriel a simțit potrivirea dintre tablouri și cântecul care nu avea, încă, un nume.

Mark Rothko - Fourteen Black Paintings

Versuri cheie: “From the pain come the dream / From the dream come the vision…”

Night Café || OMD

Andy McCluskey, solistul OMD, este colecționar de artă si cunoștea deja lucrarea lui Edward Hopper, Nighthawks, când a trăit ceva aproape la fel ca-n tablou. Era in New York, era înfiorător de frig, aproape întuneric, când s-a trezit în fața unui restaurant gol. Paralela cu tabloul lui Hopper a fost imediată.

Edward Hooper - Nightshawks

Versuri cheie: “Sitting in the night cafe / Like a Hopper painting on a very bad day / Drinking like I used to do…”

Big Eyes || Lana Del Rey

Piesa face parte din coloana sonoră a filmului Big Eyes al lui Tim Burton și se focusează pe viața Margaretei Keane, care a pictat cu preponderență copii cu ochi mari. Picturile ei din anii 1950 și 1960 au fost vândute sub numele soțului ei de atunci, Walter, care a pretins credit pentru munca lui Margaret.

Margaret Keane

Versuri cheie: “As I looked on the flames grew high you watched me frownI said “goodbye” / With your big eyes, and your big lies…”