101 piese esentiale în 2016 [101 – 65]

După un an de pauză, iată că reușim să publicăm, din nou, o selecție a celor mai interesante piese ale anului. O listă care ne-a dat mari bătăi de cap datorită eclectismului și direcțiilor muzicale intâlnite pe “frecvența” noastră.
Începând de azi, timp de trei săptămâni, în fiecare marți publicam o parte a acestei liste.

Muzica unește. Bucurați-vă de ea.

101. ANNA OF THE NORTH – The Dreamer

Dacă am spune despre The Dreamer că este doar hipnotică, cred că am face o greșeală flagrantă. Anna Lotterud din Oslo adaugă fragilitate și emoție unei piese ce pare, în esență, simplă. Povestea este simplă și clasică, este vorba despre o fată care tocmai iese dintr-o relație, dar este încă atrasă de fostul iubit. Un tipar adolescentin, tipic.
Cuvinte cheie: “I feel so uninspired, all the songs that I write are about you, you’re not about me anymore”.

100. THE COURTEENERS – Small Bones

O definiție cât se poate de simplă și concretă a epicului. Tensiunea este gradată, iar combinarea corului de pe refren cu pachetul de suflători inalță piesa. Contribuie direct la asta și faptul că melodia este scrisă în tonalitate majoră.
Cuvinte cheie: “She doesn’t live that far away, Medium-distance romance, Just a virgin pendolino”.

099. SG LEWIS – All Night feat. DORNIK

Alăturarea dintre SG și Dornik este alăturarea dintre atmosfera electro, dance oriented și cea electronic soul, new r’n’b. Colaborarea dintre cei doi duce la un mare plus față de sound-ul individual. Mid tempo-ul dance, cu tentă funky, plus lipiciul din vocea lui Dornik, fac din All Night o piesă de pus pe repeat.
Cuvinte cheie: “You say you’re leaving, but your eyes say otherwise, You’re so impatient, but I know what’s on your mind”.

098. NEW ORDER – Singularity

Întoarcerea la sursă este o expresie demodată? Probabil. Dar asta se întampla cu New Order și cu tot albumul Music Complete. O plasare stilistică cu 26 de ani în urmă, un soi de “va urma” pentru Technique. Chitările sunt trecute în planul secund, în față trec synth-urile iar house-ul te duce direct în mijlocul unei petreceri în Ibiza.
Cuvinte cheie: “And all I wanna do, Is make the right impression, The instrument of truth, A soldier with no weapon”.

097. SATELLITES – Make A Move

Exploziv la propriu și foarte neașteptat. O dezvoltare deloc previzibilă și o invitație, pe față, la dans. Vocea de pe strofă mă duce cu gândul la Roland Orzabal și Raoul And The King Of Spain (Tears For Fears).
Cuvinte cheie: “Are we chained ? Are we lost ? Are we chaining up the moment, dreaming up ? Throught the streets, once we loved, Now we’re chained and bound”.

096. PRIMAL SCREAM – Where The Light Gets In feat. SKY FERREIRA

Primul single din albumul Chaosmosis este colaborarea cu Sky Ferreira. Piesa este cel mai bun exemplu de melodie electro pop, dar având în vedere personajele ce o interpretează este mai bun exemplul de glam’n’roll.
Cuvinte cheie: “Obsession, possession, Temptation, transgression, We’re second rate actors, The script is predestined”.

095. AURORA – Conqueror

Conqueror este o demonstrație de maturitate, la care artiști cu experiență înca visează. În ciuda refrenului euforic, esența piesei nu-i una veselă. Ea vorbeste despre dependența noastră de a găsi salvatori în jurul nostru atunci când propria lume se prăbușeste. Aurora Asknes crede că salvatorul trebuie gasit în noi înșine. Super eroul zace în noi.
Cuvinte cheie: “I’ve been looking for the conqueror, But you don’t seem to come my way, I’ve been looking for the only one, But you don’t seem to come my way”.

094. PLATONIC SCALE – Silver feat. ALLA

Dream pop ce curge calm până la un moment când trompeta rupe ritmul și dă tensiune și greutate piesei. Foarte inspirată folosirea pachetului de suflători (mă rog, doar doi se vad în clip).
Cuvinte cheie:“Cause there’s stardust in our bones, And there’s music in these stones, And there’re stories in the sea, And so much more we can learn to be”.

093. THE XX – On Hold

Despre viață și relații care stau să se rupă. Împachetate în aceeași atmosferă înșelător însorită, tipică The XX.
Cuvinte cheie: “Now you’ve found a new star to orbit, It could be love, I think you’re too soon to call us old, When and where did we go cold?, I thought I had you on hold”.

092. ANIMAL COLLECTIVE – FloriDada (alegere Scena9)

Aproape experimental, noise pop, electronic, culoarea muzicală este dată de sintetizatoare și de o înșiruire de instrumente de percuție. Noutatea din muzica Animal Collective este că pe noul album, Painting With, s-a renunțat la reverb și la pasejele muzicale de trecere. Asta face ca noile cântece să fie mai directe, mult mai pop.
Cuvinte cheie: “I don’t even know where to begin, Or how I should start these days, The green mountain south or, The clay of the westerns”.

091. CHANCE THE RAPPER – Summer Friends feat. JEREMIH and FRANCES and the LIGHT

Genul de întămplare care poate prezice modalitatea de a face muzică în viitor. Piesele sunt compuse din elementele altor melodii, practic asistăm la o asamblare de texturi și samples pe un șasiu, și asta, de cele mai multe ori, împrumutat.
Cuvinte cheie: “Socks on concrete, jolly rancher kids, I was talking back and now I gotta stay at grandma’s crib, Bunch of tank top, nappy headed bike-stealing Chatham boys”.

090. RIHANNA – Kiss It Better

Kiss It Better este un exemplu de reușită muzicală care transcede genurile. Lucrurile sunt foarte amestecate și din amestecul ăsta rezulta o pop, synth, electro r’n’b ballad cu o colaborare notabilă. La chitara este Nuno Bettencourt. Influențele sunt optzeciste, iar criticii din America găsesc similaritați cu o mai veche piesa a Rihannei, Take A Bow sau cu Purple Rain.
Cuvinte cheie: “What are you willing to do?, Oh, tell me what you’re willing to do?, Kiss it, kiss it better, baby”.

089. TEGAN & SARA – Boyfriend

Din nou o mostră pură de synth pop, cu rădăcini adânci în anii ‘80. Aproape inevitabil, elementele de new wave sunt și ele prezente. Versurile sunt inspirate de un caz real, un triunghi sexual, relația uneia dintre gemene, a Sarei, cu o femeie heterosexuală, aflată astfel,la prima sa experiență de genul ăsta.
Cuvinte cheie: “You kiss me like your boyfriend, You call me up like you would your best friend, You turn me on like you would your boyfriend, But I don’t want to be your secret anymore”.

088. THE 1975 – The Sound

Este cel mai mare succes al trupei, cu toate că exista piese mult mai bune. Matthew Healy, solistul vocal, povestește că a crescut cu muzica pop și că și-a dorit să aducă, cu această piesă, un tribut pentru muzica copilariei sale, plină de cântece ce nu-ți ies din minte. Asta, chiar dacă piesa i-a iesit cam funk.
Cuvinte cheie: “It’s not about reciprocation it’s just all about me, A sycophantic, prophetic, Socratic junkie wannabe, There’s so much skin to see, A simple Epicurean Philosophy”.

087. WHITNEY – No Woman

New folk, psychedelic pop, sunt stilurile ce definesc această piesă ce începe șovăielnic. Bass, instrumente cu coarde, multă tristețe spartă pe început și final de niste trompete zglobii, mult falsetto pe voce, asta este construcția pe care o are No Woman.
Cuvinte cheie: “I’ve been going through a change, I might never be sure, I’m just walking in a haze, I’m not ready to turn”.

086. FLUME – Never Be Like You feat. KAI

Iată un exemplu de piesa ce pleacă din underground și ajunge în mainstream. Balansul piesei este de r’n’b și există o dualitate între vocea lină a Alessiei De Gasperis-Brigante a.k.a. Kai și capcanele muzicale și schimbările de ritm. Never Be Like You este nominalizată la Grammy Awards la categoria Best Dance Recording.
Cuvinte cheie: “I’m only human can’t you see, I made a mistake, Please just look me in my face, Tell me everything’s okay, ‘Cause I got it, Oo ooh, Never be like you”.

085. PUBLIC SERVICE BROADCASTING – Sputnik

Sputnik a fost primul satelit artificial al pământului, avea diametrul de 58 de cm și a fost lansat în octombrie 1957. Public Service Broadcasting continuă tradiția de pe primul album, cea de a folosi samples de la British Film Institute. De data asta, albumul The Race For Space reface istoria cursei pentru spatiu dintre Rusia si America. Piesa este construită în jurul unei sample care este acaparată de un sound house combinat cu indie rock.
Cuvinte cheie: “This is the beginning of the new era for the human kind”.

084. ALICE SONIA-MICHAEL – Seconds Of Silence


Alice Sonia construiește Seconds Of Silence pornind de la acorduri simple de chitară, la care adaugă treptat și într-o doză homeopată, instrument după instrument. Voită sau nu, este o victorie a simplitătii.
Cuvinte cheie: “When you’re lost in your thoughts, And your soul let’s you flow, watching your breathing, Between seconds of silence the true inspiration is seeding”.

083. M83 – Go! Feat. MAI LAN & STEVE VAI

Debutul lui Go! se face cu un saxofon ce ne duce în perioada ‘80 cu un pop dulceag și lasciv, apoi urmează virajul către funk și piesa capătă o turnură dance, un break planant și total neobișnuit pentru 2016, un solo de chitară, exact ca-n filmele americane cu adolescenți de la jumătatea anilor ‘80. Contactul cu Vai s-a făcut online, iar acesta a trimis trei variante de solo de chitara.
Cuvinte cheie: “I loved, I loved, I fell, I fell, Ran away, ran away, ran away, ran away, Gotta say, gotta say, gotta say, gotta say, I’m done, I’m done, I’m done without you, I loved, I loved, I fell, I fell”.

082. TOURETTE ROULETTE – Stars

Stars – o parte din latura cameleonică a lui Narcis Axinte, solist vocal și la Harlequin_Jack și colaborator în alte câteva proiecte. Tourette Roulette reușește să simplifice tot ce-ți pare complicat la Harlequin_Jack, piesele sunt mult mai directe și cantabile, ritmul este sustinut de un bass ce-ți dă dependență și te face să dansezi la greu.
Cuvinte cheie: “And i Promise, I Will Take You To The The, And I Promise, I Will Take You To The Stars”.

081. KING – The Greatest

Tot ce are mai bun r’n’b-ul, stă în melodia asta. Vocile sunt superbe, influențelele optzeciste se simt din plin și ar parea că este un alt cântec de dragoste. De fapt, este un omagiu adus lui Muhammad Ali.
Cuvinte cheie: “Who wants a run with the number one?
Get in line, for the greatest, great to grace this side of time, I’m taking home the gold One at a time, the modern marvel man to stand behind I’m taking home the gold”

080. BANKS & STEELZ – Giant

Duoul și-a început joaca încă din 2011 cu niște voci puse de Banks pe beat-urile lui RZA, iar lucrul la album a început prin 2013. Giant deschide albumul Anything But Words într-un mod violent, cei doi par, și chiar sunt, din două lumi diferite iar vocile distincte se ciocnesc într-o piesă de mare forță, ideea principală fiind că putem schimba cursul lucrurilor în lume, în ciuda dorințelor gigantilor.
Cuvinte cheie: Giants, Giants, Everything is shaking through the walls, ‘Cause we are, Giants, Giants, With the heart of David, you know it takes just one, And it’s done”.

079. DJ SHADOW – Nobody Speak feat. RUN WITH THE JEWELS

Din nou o colaborare, de data asta ceva mai naturală. Nobody Speak este piesa de rezistență a noului album DJ Shadow, The Mountain Will Fall. Leitmotivul piesei este o chitară și un ritm de bass, samplate de pe o piesă mai veche, Ol’ Man River, compusă pe la sfarsitul anilor ‘30 și reluată de Caterina Valente în 1968. Sampla revine periodic în noul ansamblu conceput de Shadow și ne transportă pentru 4-5 secunde într-un cadru psihedelic.
Cuvinte cheie: “Pinch your momma on the booty, Kick your dog, fuck your bitch, Fat boy dressed up like he’s Santa, And took pictures with your kids”.

078. GRAMATIK – Corporate Demons feat. LUXAS

Funkhouse cu bass distorsionat, numai bun pentru ringul de dans. La un moment dat, percepem chitară din Music Sounds Better With You, inspirată la rândul ei din Fate-ul lui Chaka Khan, pulsul bass-ului nu ne slabește nicio clipă și simțim o furnicătură pe șira spinării.
Cuvinte cheie: instrumentala

077. BOMBINO – Akhar Zaman (This Moment)

Bombino Moctar a luat prima lecție de chitară la 12 ani. Acum, la 36, face parte dintre cei mai interesanti artisti world music și este o mixtură de virtuozitate rock a la Jimi Hendrix cu militantism a la Bob Marley. Akhar Zaman vorbește despre pierderea tradițiilor tuarege, din cauza noului mod de viață al tinerilor. Este și motivul pentru care piesa este cântată în Tamasheq, un dialect tuareg. Muzical, piesa este un rock’n’roll deghizat în world music.
Cuvinte cheie: “A new moment has arrived and it hurts my soul, Our young people are following a new style of life instead of our own, The morality, dignity, generosity of ours parents have been replaced by materialism”.

076. SOLANGE – Cranes In The Sky

Furia post-adolescentină a lui Solange a stat la dospit din 2008, atunci când a fost schițată linia muzicală a piesei. N-ai zice, după cât de suav și diafan sună. Cranes In The Sky vorbește despre așteptările, uneori prea mari, de a încerca să ne îndulcim durerile sufletești în muzică, sex sau alcool.
Cuvinte cheie: “I tried to drink it away, I tried to put one in the air, I tried to dance it away, I tried to change it with my hair”.

075. BEAR’S DEN – Emeralds

Bear’s Den a trecut de la speranță la confirmare cu acest, superb, magic, creativ, al doilea album, Red Earth & Pouring Rain. Emeralds este o piesa ce te sufocă cu emoția provocată, te cuprinde din cap pâna-n picioare de la primele acorduri prețioase, rafinate, poate chiar snoabe.
Cuvinte cheie: “There are emeralds in the moon glow, The storms raging through my mind, Just a whisper in the shadows, And I fell into the night”.

074. LNZNDRF – Beneath The Black Sea (alegere Scena9)

Genul de piesa ce actionează ca un cârlig, îți dă adicție și vrei mai mult. În zona indie putem spune că este un supergrup, format din frații Devendorf, Scott și Bryan, alături de colaboratorul The National, Sufjan Stevens și membrul Beirut, Ben Lanz. Influența krautrock, alături de cea post punk se regăsește din plin în Beneath The Black Sea.
Cuvinte cheie: “It all smells like rubber gumshoes, Radar bleeps blood red sugar, and we lose, And time, time, time, time, time’s a moving, in twos, And time, time, time, time, time’s a moving, in twos”.

073. ANOHNI – 4 Degrees

Așa arată apocalipsa în 4 minute, o apocalipsă provocată de mâna omului. Piesa capătă greutate înca din primele acorduri, datorită tobelor belicoase și a intrumentelor de suflat, ce ne induc o atmosfera încărcată. Apoi, prin text, atmosfera se transformă în ceva atroce, imagini de film apocaliptic trec rapid, în ritmul tobelor, prin fața noastră.
Cuvinte cheie: “I want to hear the dogs crying for water / I want to see the fish go belly up in the sea / And all those lemurs and all those tiny creatures / I want to see them burn.” For the chorus, she shrugs: “It’s only four degrees”.

072. OTHERSIDE – Blowback

Mi-e greu să pun etichete și să zic, concret, ce cantă baieții aștia. Însă, pot constata o producție exceptională, poate prea rece, tăioasă, îndulcită doar de vocea lui lui Viki Red.
Cuvinte cheie: “Never planned for a blowback, Seemed safe for you to meet her, while undercover, somehow I lost your touch”.

071. RADIOHEAD – Present Tense

Radiohead este în momentul de față o formație deasupra oricarei mode. A Moon Shaped Pool duce povestea mai departe într-o combinație de electronică și art rock, iar Present Tense aduce împreună nostalgia, o tușă latino, chitări simple și triste și niște superbe aranjamente de coarde.
Cuvinte cheie: “This dance, It’s like a weapon, Of self defense, Self defense, Against the present, Present tense”.

070. THE TEMPER TRAP – Alive

În căutarea de alte identități în afară de falsetto-ul magnific al lui Dougy Mandagi, The Temper Trap a apelat la noi producători muzicali pentru noul album. Intenția a fost ca sunetul să fie ceva mai luminos, pentru a putea contrasta cu duritatea și seriozitatea versurilor. Alive este cel mai bun exemplu, versuri care vorbesc despre taxe, în antiteză flagrantă cu refrenul.
Cuvinte cheie: “Running from the masses, Standing in line to pay the taxes, Waiting for return, Yeah, I got an education, With a degree in repetition, Not a lot of time to burn”.

069. NEXT EX – Hey Girl (Self – Conscious Talk)

New wave of romanian electro pop.
Cuvinte cheie: “Sometimes it’s better to cry your pain out, And let the light invade your inner self, Sometimes it’s better to cry your pain out, And find the strength to let the past behind”.

068. JAMES – Dear John

Piesă perfectă pentru divorț sau despărțire. Tim Booth spune că melodia este inspirată de relațiile pe termen lung, care la final se încheie cu un text. Dear John este o baladă electro, chiar foarte electro, cu vocea lui Booth pulsând odată cu tobele, într-o liniaritate ce acoperă muzica.
Cuvinte cheie: “I wrote this song to tell you I’m leaving, Afraid to say these words to your face, Must be better than a letter a text or an email, My ride stops here at the end of the line”.

067. MOTORAMA – Holy Day

Motorama pare că are ceva religios în fiecare cântec, însă îi lipsește harpa. Cei cinci ruși au pus în locul ei multe synth-uri, bass, chitări și tobe. Holy Day întoarce spatele la Joy Division printr-o producție luminoasă și are capacitatea de a produce frisoane la ascultare, cu linia sa clară și versurile tăioase, cântate într-o engleză cu accent slav.
Cuvinte cheie: “Hello, holy day, Bye-bye, damned night, Flame in our blood, From your heart to my heart”.

066. GLASS ANIMALS – Youth (alegere Scena9)

Când te joci cu Paul Epworth jucăriile nu-s niciodată suficiente și întotdeauna vor fi altele. How To Be A Human Being reușește să se depărteze de primul album, Zaba, mult mai criptic, și pune muzica într-un ton mai luminos și simplu. Cu toate aceste schimbări, paradoxal, Glass Animals sună în continuare a Glass Animals.
Cuvinte cheie: “All I want’s you to be happy, Free to run, Get dizzy on caffeine, Funny friends that make you laugh, And maybe you’re just a little bit dappy”.

065. RATIONALE – Something For Nothing

Modern soul cu un bass bolovănos luat din muzica disco, cu zdrăngăneli suave de chitară, cu o producție impecabilă peste care se suprapune vocea tristă și disperată, pe care n-o s-o mai poți uita, plus versurile cu direcția clară către noua generație, pot face din Something For Nothing un imn.
Cuvinte cheie: “Everybody wants something for nothing, Everybody wants a piece of your spark, I just want to be the one you call when things go worst, And I’ll come running, yeah I’ll come running”.