101 piese esențiale în 2016 [64 – 31]

“Pe muzica aleasă de Mihai Dinu am scris comunicate de presă, am alergat în parc, am gătit, am condus prin țară, am dansat de ziua mea de naștere și am făcut curat prin casă. La fiecare final de an (n.r. asta arată că topul era premeditat de anul trecut) aștept cu nerăbdare topul Eclecticfm.ro, ca să îmi pot face un playlist pentru mașină, cu crema cremelor muzicii care îmi place, să am și pentru zonele fără semnal. Efectiv, i love eclecticfm!” Simona Rădoi

064. VIȚA DE VIE – Luna și noi feat. BLUE NOISE

Indiferent de context sau întamplare, de timp sau modă, baladele VDV reușesc să spargă orice barieră. Ele sunt paradoxul acestei formații, și chiar te îndeamna să dai sunetul mai tare, fără ca bassul și toba mare să-ți plesnească fața.
Cuvinte cheie: “Ne ținem de mână, fugim în lună, i-atat de ușor, Ne pierdem departe, în miez de noapte, aiurea în zbor”.

063. COLDPLAY – Hymn For The Weekend feat. BEYONCE

Coldplay s-a îndreptat treptat și sigur, și cu siguranță voit, către un public cât mai divers, dar și mai numeros. Tot ce a urmat de la Viva La Vida este construit în acest sens. Producătorii de mainstream și dance oriented, alăturați refrenelor cu mult lalala au creat breșa de pătrundere în mainstream. Hymn se supune celor descrise mai sus la care o adăugăm pe buna prietenă a lui Martin, Beyonce. Rețeta este completă.
Cuvinte cheie: ”And said drink from me, drink from me, When I was so thirsty, Pour on a symphony, Now I just can’t get enough”

062. PJ HARVEY – The Orange Monkey

Pe lângă nenumaratele talente pe care le are, cântă la chitară, saxofon, buzuchi, compune, scrie versuri, Harvey s-a gândit să mai adauge unul. S-a apucat de făcut reportaj. A călătorit alături de fotograful Seamus Murphy în Aganistan și Kosovo. Călătoriile au fost sursa de inspirație pentru albumul The Hope Six Demolition Project, dar și pentru o carte de poezi și fotografie. The Orange este o melodie construită pe beat-ul de tobă, discret dar îndeajuns de enervant și pe vocea cu mult suflu a lui Harvey. Generația ce a crescut cu MTV în prima jumatate a anilor 90 va avea etern în ureche ”Little fish, big fish, Swimming in the water,
Come back here, man, gimme my daughter”.
Cuvinte cheie: ”Beneath a mountain’s jagged shelves, Cloaked with snow and shadows sheer, Plates tipped up upon themselves, The pain of fifty million years”

061. THE MONO JACKS – Drumul

Odată cu schimbarea de componență, The Mono Jacks au trecut de la depresie la melancolie. Și e un pas mare că-n muzica lor apar și ochiuri de lumină. Drumul s-a născut dintr-o insomnie a lui Doru, sincronizată foarte bine cu o partitură de chiatară a lui Dragos.
Cuvinte cheie: ”În inimă îi naște-un cântec mut, Acolo unde frica și-a găsit ecou, Ar vrea să înțeleagă ce-a făcut? Ce s-a întâmplat atunci? I se întâmplă din nou.”

060. WILD BEASTS – Get My Bang

În viziunea Wild Beats aceasta este o piesa de dans, un soi de funk robotic sau dacă vreți, o simplificare a directiei lor muzicale. Dispar arabescurile și ne trezim în mijlocul unui decor minimalist.
Cuvinte cheie: ”Me dangerous baby weaponised, Got me blubbing just like a jealous child, Want something so badly it elude you every time, Why would you hold it back?”

059. SHURA – What’s Gonna Be?

Oare ce repere au copiii ăștia de se raportează atât de puternic la anii 80? La Shura ne întalnim cu lucruri atât de cunoscute, versuri despre frică și respingere, iar muzica este o sumă de clisee atât de 80, pe care cu producția excecutată dumnezeiește te trezești învăluit de un sunet care te urmărește ca un ecou.
Cuvinte cheie: “I don’t wanna give you up, I don’t wanna let you love somebody else but me, So what’s it gonna be? So what’s it gonna be?”

058. COMA – La Hotar

Coma a revenit pe finalul anului cu un nou album, Orizont, foarte așteptat, o așteptare generată de o serie de evenimente din viața membrilor trupei. După Dan Costea, orizontul este o linie de separație între înalt și adânc.
Cuvinte cheie: “Vrei sa povestim. Mai adu-ți încă un pahar. Căci mări multe am în ochi și multe nopți în buzunar. Și alte multe de-am tot adunat, cât fire de nisip în an. De când am dat să fugim, dar ne-a tinut o stea pe mal.”

057. MO – Final Song

Altă combinație care pe hârtie sună foarte exotic, tropical house. Niște house și niște electronică, cu ceva influențe dancehall (un pic din Jamaica) și balearic house. Cât de complicat se vede pe hârtie și cât de simplu este la ascultare. O piesă tonică, optimistă, un imn contagios de vară, o contructie pop (cred că așa e cel mai bine) impecabilă.
Cuvinte cheie: “But when you’re gone the music goes,I lose my rhythm, lose my soul, So hear me out before you say the night is over, I want you to know all that we gotta, gotta carry on, So don’t let this be our final song.”

056. A TRIBE CALLED QUEST – We The People (alegere Scena9)

Black lives matter. Au spus-o mulți artiști anul ăsta, dar Tribe nu-s doar o voce-n plus. Sunt legende ale rapului, care s-au întors după 18 ani să facă ce știu mai bine: să avertizeze că vine Trump; să-ți spună că, de fapt, faci politică zilnic, prin orice gest, la orice colț de stradă; să-ți explice de ce trebuie să-ți pese.
Cuvinte cheie: “All you Black folks, you must go. All you Mexicans, you must go. And all you poor folks, you must go. Muslims and gays, boy, we hate your ways.”

055. LUCIA – Strong

Furtuna declanșată de Silence (23 milione de vizualizări pe youtube) s-a domolit și așezat. Lucia reușește să lanseze un prim album magnific cu piese epice, de pop galactic. Ștacheta a fost așezată foarte sus, să vedem continuarea.
Cuvinte cheie: “Strong, we are strong, we are strong, Don’t let anyone decide you’re wrong, We are strong, we are strong, Make a name for yourself and go on.”

054. RICHARD ASHCROFT – Hold On

Ashcroft este un exemplu ideal de declin artistic într-o formă continuată. Practic, de la Urban Hymns el reușește doar să puncteze cu câteva piese, cu mult, mult prea puțin față de un bănuit potențial. Hold On sparge liniștea și plictiseala așternute fin, ca un praf saharian, peste discurile lui. Din păcate, Ashcroft suferă de anemie creativă. Poate o cură de The Verve nu i-ar strica.
Cuvinte cheie: “Apocalyptic mind, My head was full of sorrow, Whispered words of logic, Things I need to learn.”

053. BLOOD ORANGE – E.V.P (alegere Scena9)

Se dă: un artist queer de culoare, care-a compus hituri alt-pop credibile, sofisticate, pentru starlete ca Solange și Sky Ferreira. Un sample cu Debbie Harry. O estetică fluidă, contemporană fix pentru că vrea să readucă la viață scena artiștilor queer de culoare din anii ’80-’90. Se cere: să-ți definești și să-ți afirmi identitatea. Bonus: un glob disco!
Cuvinte cheie: “ Do you ever think, boy? Or does it just feel better alone? Feeling the comfort of sadness in a new set of surroundings.”

052. JACK SAVORETTI – Home (Ash Howes Edit)

Savoretti s-a născut în Anglia și la 7 ani s-a mutat în Elvetia. La 14 începe să cânte la chitară, dar tot ce-și dorea era să devină scriitor. Dupa ce și-a dat seama că devine unul prost, s-a îndreptat spre San Francisco unde dorea să se apuce de film. N-a ieșit și uite cum Savoretti devine, pentru început, noul Paolo Nutini.
Cuvinte cheie: “Help me stand, help me rise, I can’t bare the change in tide, This is the road we chose to take, No regrets and no mistakes, They say patience is a virtue but I can’t get through, This feeling is real.”

051. THE TEMPER TRAP – Fall Together

Catalizatorul Sweet Disposition face prozeliți și iată ca albumul trei este o întoarcere la rădăcini, adică mai puține sintetizatoare și mai multe chitare. Temele și suflul pozitiv revin în forță pline de atitudine și pasiune.
Cuvinte cheie: “Here I am, give me something I could follow, So I can find my way out from the shadows, Raise your voice cause the time is now or never, And if we have to fall, we’ll fall together.”

050. OMELETTE – Kissing

Alo! Păi ce facem? Ascultăm muzica sau ne uităm la clip? Trec peste clipul foarte sugestiv, ce-ți produce multă poftă și merg la muzică. Care e o poezie. În sensul bun, zic. Este fix veriga lipsă din electro pop-ul ăsta, o muzică ce invită fățiș la imagini sexuale.
Cuvinte cheie: “Picking up a beat of a heart from someone unknown licking on a lollychart.”

049. FRANCES AND THE LIGHT – Friends feat. BON IVER & KANYE WEST

Când îți chemi prietenii pentru o joacă de 3 minute si când pe prieteni îi chemă Justin Vernon (Bon Iver), Kanye West sau Rostam Batmanglij (Vampire Weekend) iese o mică bijuterie pop.
Cuvinte cheie: “I’m Francis, Still dreamin’ of a glory, Of somethin’ new, I can’t remember what is mine, To never wanna let go, It’s all good though.”

048. JURJAK – Future Ex

Future Ex este o baladă electro pop cu fine nuanțe de blues. Vocea gravă duce în multe direcții, iar comparațiile pot fi flatante. Din punct de vedere armonico melodic totul este consonant și predictibil (da, disonanța e bună de cele mai multe ori). Muzica este foarte bună pentru a acompania alt centru de interes, în cazul nostru imaginea din clip și, de ce nu, versurile.
Cuvinte cheie: “Zâmbet pierdut, lacrimă oarbă, Sufletu-i rece de inimă streapă, Se face târziu și luna-i albastră, Pădurea e tristă când stai la fereastră.”

047. MOBY – Almost Loved feat. THE VOID PACIFIC CHOIR

Credeam că Moby a adormit și că se mai trezește din când în când să ne mai aducă aminte că nu-i frumos să halim carne. Ei bine, nu. Omul e treaz și plin de simțire, iar perioada lui de început pare că-l bântuie. Piesa pulsează din prima secundă, Moby și corul lui de urlători contruiesc un imn rave’n’trance unde synth-urile fac legea și par a descrie o dimensiune post apocaliptică.
Cuvinte cheie: “I’ve seen the fear behind the hate, The feral need that cannot wait, How every hope would fail and fall, With a diamond praise behind it all.”

046. HAMILTON LEITHAUSER + ROSTAM – A 1000 Times (alegere Scena9)

Maniera de productie a lui Rostam (Rostam Batmanglij ex Vampire Weekend) duce piesa asta la un standard pop. Simplă și repetitivă, în mod normal nu ar fi avut nicio sansă fără vocea lui Leithauser, a cărui manieră de a cânta este foarte specială, strigătul lui dă o notă aparte si un suflu modern întregului cântec.
Cuvinte cheie: “I had a dream that you were mine, I’ve had that dream a thousand times, A thousand times, a thousand times, I’ve had that dream a thousand times.”

045. GABRIEL BRUCE – Metal Soul

Gabriel Bruce pare să fie combinația perfectă între Chris Rea, Nick Cave și Leonard Cohen. Metal Soul este un cântec trist ca o poezie de Bacovia, pe plan muzical fără nicio surpriză, un mix clasic între muzică si voce, dar pe plan timbral, vocea lui Bruce intră în rezonanță, pe rând, cu toate instrumentele.
Cuvinte cheie: “Show me where he touched you babe, and tell me how it feels, ‘cause it ain’t no fun at al,l making love to your metal soul.”

044. YELLLOW – Do It Again feat. MIHAI RISTEA

Yelllow + Ristea este o colaborare foarte cool din care a ieșit balada asta electro pop. Ristea domolește puțin dezinvoltura de pe Scream sau World Around Town și așează piesa într-o manieră mai mult a la Golan.
Cuvinte cheie: “Seen it coming in the air, it’s an electric seed, I can hurt, i can please, definition of greed, I see the babylon when you look at me i see the babylon.”

043. INFORMATION SOCIETY – Dominion

Drumul bandului Information Society este precum cel al functiei trigonometrice sinus. Activ, dezactiv, actic, dezactiv. În orice caz, în 2014 trioul de bază Harland/Cassidy/Robb ne trăznesc un nou album, ca apoi , în 2016, tot în line-up-ul amintit, scot un disc plin de coveruri. Don’t You Want Me Human League, Beautiful World Devo și mostra urmatoare Dominion The Sister Of Mercy.
Cuvinte cheie: “In the light of the fact, On the lone and level, Sand stretch far away.”

042. CROWD CONTROL – Devil

Bijuteria asta mică amestecă multe dintre influențele optzeciste și mai toate traumele muzicale ale copilăriei celor trei băieți de la Crowd Control. Le putem cuprinde în două cuvinte scurte, ca să nu încep aici o înșiruire ce se termină pe pagina urmatoare. Deep house. Elektromekanik și Happy Gutenberg, cei doi producători, se țin isonul și fac din piesa asta vedeta oricărei plaje din Ibiza.
Cuvinte cheie:

041. NEW ORDER – Tutti Frutti

Back to electronics, așa se poate rezuma cel mai nou album New Order, Music Complete. De fapt, la 26 de ani distanță de Technique, New Order se întoarce la matricea ce i-a propulsat în anii 80. Cea care a distilat toate reminiscențele punk-ului într-o nouă formă muzicală, dance oriented. Tutti Frutti pleacă însă de la dragostea formației pentru italo-disco și de la mix tape-ul trimis de Giacomo Cavagna.
Cuvinte cheie: “Generation’s lost in space, Trying to find the human race, We’re living in a state of grace, Where every scholar means a dollar.”

040. CARLA’S DREAMS – Ne Bucurăm În Cinstea Lor

Productie impecabilă și creativă. Chitara de pe final… fără cuvinte. Aluziile muzicale sunt evidente și arată, încă odată, că uneori creativitatea stă în capacitatea de a combina stiluri.
Cuvinte cheie: “Ei vor să nu dansăm hora, Să-şi pună pofta-n cui, Noi nu suntem a nimănui.”

039. ANGEL OLSEN – Sister (alegere Scena9)

Opt minute simple, o fată, o chitară. Angel Olsen, pe care-o iubește o întreagă lume a muzicii alternative, nu vrea să fie nici Johnny Cash la feminin, nici Mesia alt-country-ului american, nici vreo altă formulă prestabilită. Vrea să fie cine vrea ea și să trăiască o viață cinstită. Eu aș mai vrea și s-o aud cântând în continuare.
Cuvinte cheie: “All my life I thought I’d change (x15)”

038. NICK CAVE & THE BAD SEEDS – I Need You (alegere Scena9)

Cave, care nu crede într-un Dumnezeu intervenționist, Cave care nu cântă cântece de iubire – Cave imploră, aproape plânge și vede cum îi trec frânturi dintr-o viață prin fața ochilor. După o moarte, spune Cave, îți torni toată dragostea care te gâtuie într-un mare gol. Și nimic altceva nu mai contează.
Cuvinte cheie: “Nothing really matters, nothing really matters”

037. THE KILLS – Doing It Death

Albumul Ash & Ice strânge toate influențele înșirate de The Kills în decursul anilor, iar Doing It Death conține unul dintre riff-urile memorabile ale ultimului an.
Cuvinte cheie: “Listen up, it’s picking up, Put your hands up and do your kicksy and lipsy.”

036. ELBOW – Magnificent (She Says)

Lucrurile simple sunt mult mai complicate decât par. Cu o producție simplă, dorită în felul ăsta, Ebow parcurge în 4 minute un infinit de trăiri și stări în care singura constantă este ritmul.
Cuvinte cheie: “The echoes slow, the bottle lands, The echoes slow, and there she stands.”

035. THE LAST SHADOW PUPPETS – Aviation

Partea impresionantă a acestei piese o reprezintă instrumentele cu coarde. Un adevărat omagiu adus lui Jean-Claude Vannier pentru toată inspirația pe care a generat-o cu piesele lui Gainsbourg.
Cuvinte cheie: “The Colourama in your eyes, It takes me on a moonlight drive, It’s the way you wing it, While you’re figuring it out.”

034. PETITE NOIR – Just Breathe
https://www.youtube.com/watch?v=wN_33zvw7Vw
Yannick Ilunga a.k.a. Petite Noir este inventatorul unui nou curent muzical, noirwave. Asta înseamnă un amestec de bază, african, cu mult synt pop din anii 80.
Cuvinte cheie: “She said, Be the change you want to see, breath the air you would like to breath.”

033. THE YEARS – Electric Intervention

Nici nu se putea un început mai bun pentru un proiect muzical. Electric Intervention este ca o bază enormă de date, găsim electronică din belsug, urme de indie, distors, și un neașteptat și sublim cor gospel pe refren.
Cuvinte cheie: “We only do it for the fame, This cycle never ends, We only do it for the fame it feels just like pretend.”

032. BON IVER – 22 (OVER S∞∞N) (alegere Scena9)

Mahalia Jackson și un cor de îngeri autotuned îngână o mantra din raiul sintetizatoarelor: „it might be over soon”. Ce? Lumea. O relație. Ce vrei tu. Pentru Vernon, care s-a luptat 4 ani cu ultimul album, promisiunea e că va scăpa de anxietate. După ce s-a căutat în lumea-ntreagă și nu s-a regăsit, artistul s-a întors cu revelația că era chiar acolo – în el.
Cuvinte cheie: “Where you gonna look for confirmation?”

031. EYEDROPS – Hei

După o serie de rateuri, Paul Manolescu revine în stil mare. Avem de a face cu o transformare uimitoară a unei trupe ce părea sortită esecului. Eyedrops este exemplul concret al lucrului luat de la capăt. Și ce bine că a făcut asta. O caracterizare scurtă a piesei Hei ar suna cam așa: cel mai suav dream pop, concentrat în trei minute aflate tot timpul la granița dintre mainstream și underground.
Cuvinte cheie: “Poți să te plimbi prin Univers, Dar seara să te întorci acasă, Poți să mă uiți și să mă pierzi, Poți să te faci neînțeleasă.”