Cântece inspirate de filme

Week-end-ul pare întotdeauna un bun prilej de mai vedea un film. Și uite cum putem combina muzica cu filmul. Urmează o scurtă prezentare a cinci cântece inspirate de filme.

Altered State - Sepultura

Film: Altered State | regie: Ken Russell (1980)

Cuvinte cheie: “Shining blast, no perception/Altered state, no reaction/Shining blast/Altered state.”

Max Cavalera spune că Altered State este unul dintre cântecele sale preferate de pe Arise.

Piesa începe cu un intro tipic sud-american și este prima dată când trupa a folosit ceva de genul asta într-un cântec. Altered State în sine arată, de asemenea, o mulțime de influențe sud-americane. Până și vocea lui Max sună altfel, așa că îți trebuie ceva timp să te obișnuiești cu întreg ansamblul.

Ideea versurilor a pornit după vizionarea filmului. Iar aici nu mai putem spune că piesa i se datorează, nu. Piesa a apărut din cauza lui și a impactului pe care l-a avut asupra lui Max Cavalera. Experimentele făcute pe creierul uman în film l-au marcat puternic.

Scenariul filmului se bazează pe nuvela scenaristului Paddy Chayefsky, care la rândul său s-a inspirat din cercetările lui John C. Lilly din anii ’50, în bazine de izolare (se pot vedea și-n Minority Report, subiecții care plutesc în apă sărată, la temperatura corpului).

Daniel - Bat For Lashes

Film: The Karate Kid | regie: John G. Avildsen (1984)

Cuvinte cheie: “When I run in the dark, Daniel/Into a place that's vast, Daniel/Under a sheet of rain in my heart, Daniel/I dream of home.”

Natasha Khan (Bat For Lashes) spune ca Daniel este cel mai înfricoșător cântec scris de ea pentru discul Two Suns. Este cea mai directă, onestă, deschisă și naivă piesa pe care a compus-o. Punctul de plecare este Daniel LaRusso, personajul principal din Karate Kid.

Scenaristului Robert Kamen i s-a cerut să scrie cu scenariu similar cu primul Rocky. Kamen s-a inspirat din propria sa viață atunci când a scris scenariul, așa că a avut un cuvânt de spus cu privire la distribuție. El este cel care și-a dorit foarte mult includerea lui Pat Morita în rolul lui Mister Miyagi.

Electric Barbarella - Duran Duran

Film: Barbarella | regie: Roger Vadim (1968)

Cuvinte cheie: “I plug you in/Dim the lights/Electric Barbarella/Your perfect skin/Plastic kiss/Electric Barbarella/Try to resist/Then we touch/Hallucinate and tranquilize.”

Piesa pleacă de la fimul lui Roger Vadim din 1968, bazat pe seria franceză de benzi desenate creată de jeanClaude Forest. Filmul o are pe Jane Fonda în rolul principal. Ea întruchipează un călător spațial și reprezentant al guvernului United Earth. Barbarella a fost trimisă să-l găsească pe savantul Durand Durand, care crease o armă ce putea distruge omenirea.

Filmul doar un punc de plecare deoarece piesa nu are prea multe puncte comune cu filmul. Cântecul lui Duran Duran relatează povestea unui om ce se îndrăgostește de robotul său.

La rândul lor, omuleții Duran Duran s-au inspirat pentru alegerea numelui din aceeași peliculă și au încorporat în melodie multe efecte din coloana sonoră a filmului.

Hounds Of Love - Kate Bush

Cuvinte cheie: “Here I go!/It's coming for me through the trees./Help me, someone!/Help me, please!/Among your hounds of love,/And feel your arms surround me./I've always been a coward,/And never know what's good for me.”

Melodia în sine vorbește despre fricile ce ne cuprind, pe fiecare dintre noi. În special frica de dragoste. Cei care te vânează sunt cei care o fac pentru dragostea în sine. Dar își imaginează dragostea ca pe o frică.

Piesa este deschisă cu o replică extrasă din film "It's coming! It's in the trees!".

Night Of The Demon (sau Curse Of The Demon) este un film britanic de groază regizat de Jacques Tourneur în 1957. Scenariul este adaptat după o povestire scurtă, Casting the Runes, a lui M. R. James.

Miss Sarajevo - Passengers

Film: Miss Sarajevo [documentar] | regia: Bill Carter (1995)

Cuvinte cheie: "Is there a time for first communion/A time for East 17?/Is there a time to turn to Mecca?/Is there time to be a beauty queen?/Here she comes/Beauty plays the clown/Here she comes/Surreal in her crown.”

U2 într-o altă ipostază alături de colaboratorul lor de cursă lungă, Brian Eno. Miss sarajevo este singurul single de pe Original Soundtracks 1. Filmul documentar urmărește desfășurarea unui concurs de frumusețe, câștigat de o tânără blondă de 17 ani, Inela Nogic.

Camera de filmat îi urmărește pe organizatorii concursului prin cotloane subterane, prin pivnițe și dă o perspectivă unică asupra războiului modern, unde țintele sunt civilii.