A Better Dystopia – Monster Magnet

Încep recenzia cu un mic intro care implică vara anului 1999 și faptul că Metallica ne vizita pentru prima oară. A fost probabil cea mai așteptată zi a acelui an pentru mine, iar bucuria mi-a fost dublată și de faptul că cei de la ‘Tallica aleseseră drept trupă de deschidere pentru întreg turneul european, pe cei de la Monster Magnet, o trupă necunoscută pe meleagurile mioritice, dar pentru mine, datorită emisiunii Headbangers Ball de pe MTV, o trupă pe care o adoram.

De atunci și până acum am urmărit mereu cariera lor și am cumpărat, ascultat și promovat tot ceea ce au scos. Așa că, azi, îmi continui pledoaria pentru această trupă.

În luna mai a anului de grație 2021, Monster Magnet vine cu un nou material, primul album de coveruri din istoria de peste 30 ani a trupei. Discul arată încă o data, nu că ar mai fi fost nevoie, pasiunea și dedicația pentru muzică a leaderului trupei, senor Dave Wyndorf.

Este de fapt și de drept un album de coveruri ale unor piese dragi lui Dave, încă din adolescenta sa, piese care l-au însoțit și i-au fost soundtrack în multe ocazii de-a lungul vieții.

Albumul a fost înregistrat în timpul pandemiei de anul trecut în Freak Shop Studios, locul lor de bastina din New Jersey. Materiaul include o colecție de piese proto-metal / psychedelia ale anilor ’60-’70. În nici un caz nu găsim hit-uri ale acelor vremuri, ci cântece ale unor trupe, mai degrabă, obscure. Ele au însemnat enorm în dezvoltarea muzicală, și nu numai, a lui Dave Wyndorf.

Concret, pe album găsim 13 coveruri după trupe ale anilor ’70, trupe precum Poo-Hah, Dust, The Cave Men, Table Scraps , Pretty Things, The Scientist, Morgen și, hai una puțin mai cunoscută, Hawkwind.

Totul sună exact cum trebuie, prima impresie ce mi-a lăsat-o este ca de soundtrack-ul unui film distopic. Cu OZN-uri, episoade de LSD, “psychedelic insanity”, rock’n’roll, proto-punk, distors, excese plus alte lucruri care fac din Monster Magnet vehiculul perfect pentru a transmite aceste stări.

Piesele alese sună mai bine decât variantele lor originale, iar trupa asta nu m-a dezamăgit niciodată. Ori de câte ori o ascult, mintea mi se umple de povesti și imagini.

Cred că sensul de “pure kick ass heavy rock’n’roll” nu poate să aibă un loc mai potrivit decît în dreptul numelui Monster Magnet.