Adrian Enescu, prietenul necunoscut

In sfarsit Funky Synthesizer s-a reeditat. Langa numele initial a mai aparut 2.0, pentru o actualizare si pentru a puncta mai bine contextul. Saptamana viitoare revenim, eu si Andrei Bucureci, cu o cronica dialog.

Pe Adrian Enescu il cunosc personal de la inceputul anilor 2000. Tot atunci am facut si 2 inteviuri. Chiar daca drumurile nu s-au intersectat atat de des pe cat mi-as fi dorit, am urmarit tot ce se intampla in cariera lui. Asa ca bucuria mea a fost imensa cand m-a rugat sa scriu cateva randuri in carticixa de prezentare a Funky Synthesizer 2.0. Iar ele arata cam asa:

“Profetul, aurul si Ardelenii este filmul care mi-a facut cunostinta cu Adrian Enescu. La vremea aia, tata facuse rost de un abonament (da, exista asa ceva) pe un an la cinema Favorit. Aveam locuri la balcon si eram bucuros ca mama si tata nu-mi puneau haine sub fund pentru a vedea ecranul. In fiecare vineri dupa-amiaza aveam intalnire cu filmul. Beam un Cico in foaier si apoi urcam la balcon.
Au urmat apoi Artista, dolarii si Ardelenii, Septembrie, Revansa sau Pruncul, petrolul si Ardelenii. In tot acest timp nu mi-am pus nicio clipa problema celui care compune muzica, pe care o consideram, un adjuvant util. In paralel, printr-o intamplare mai mult decat fericita am intrat in posesia discului Funky Synthesizer Volume 1 si apoi al Volumului 2. O perioada de linsite, apoi filmul Ringul. Cel care m-a facut sa suprapun cele doua lumi paralele in care Enescu exista pentru mine. Filmul si muzica pe vinil. Din momentul asta, prietenul necunoscut a iesit la iveala.
Privind retrospectiv si ascultand, acum, varianta remasterizata, imi dau seama cat de viabil si puternic a ramas discul asta. Sound-ul este si acum actual, gratie, desigur, acestui revival al anilor ’80, dar ceea ce sustine cu adevarat toata coloana discului este muzicalitatea celor 8 piese.
Un triumf al ritmului si al melodiei.”
 
Revin saptamana viitoare cu recenzia promisa. Asa cum spunea un contemporan: “e o mare onoare”.

sursa foto: www.rokolectiv.ro