Amadou & Mariam, Romeo & Juliet cu final fericit

Duo-ul nevăzător soț-soție, Amadou & Mariam, face echipă cu vedeta de muzică world Manu Chao. Ei au lucrat împreună pentru a crea un album variat, luminos și fermecător, Dimanche A Bamako

Mariam Doumbia, Manu Chao, Amadou Bagayoko

Hollywood-ul nu face filme la fel de bune ca povestea de viață a celor doi. Carierele lor muzicale se întind pe zeci de ani. Amadou Bagayoko a cântat la chitară pentru legendarul grup Les Ambasadeurs du Motel de Bamako începând cu sfârșitul anilor ’60. La Institutul Bamako pentru Tineri Nevăzători, Bagoyoko s-a întâlnit cu Mariam Doumbia. Atunci perechea a făcut două parteneriate paralele, unul în căsătorie și celălalt în muzică. 

Mariam Doumbia & Amadou Bagayoko

Părinții lor nu au aprobat niciunul. Cei doi și-au început cariera în anii ’80 în felul în care mulți alți artiști africani au făcut-o. Asta însemna o călătorie de sute de kilometri până la Abidjan, în Cote D’Ivoire. De ce? Pentru că, la momentul acela era unul dintre centrele culturale și economice ale Africii de Vest Francofone.

Pentru Dimanche A Bamako, duo-ul și trupa de susținere au apelat la Manu Chao, pentru o mai mare expunere mediatică. Dar câștigul, în afara recunoașterii mondiale, a fost un album variat, luminos și fermecător. Eclectismul lui Chao, producția aerisită și înregistrările de pe teren fac din acest album unul foarte accesibil pentru urechile sensibile ale occidentalilor.

Manu Chao reușește să-ți dea senzația că traversezi, într-o mașină cu geamurile deschise, străzile din Bamako, zgomotele, sirenele și vocile sunt acolo. La fete au village îi occidentalizează pe Amadou & Mariam și în același timp le păstrează exotismul de care muzica pop are atâta nevoie.