Baba Dochia – XII Lambskins

Prima mea recenzie in 4 luni. A trecut ceva timp si trebuia sa vina ceva, cineva sa ma scoata din hibernare. Sunt cele doisprezece cojoace ale Dochiei!

In ciuda preconceptiei ca in Ardeal totul merge si este mai lent, bpm-ul si agresivitatea celor de la Baba Dochia este de peste 140! Atat live cat si pe album.


Pe disc vorbim de o anumita stare de spirit: un balans intre minimalismul sintetic electronic, organicul sintetizatoarelor, ritmuri apasate si fraze contagioase-viclene. Nu lipseste nici o spiritualitate mitologica, fara de care baietii s-ar dezice de propriul brand. Legenda spune ca…nu am de gand sa va spun nici o poveste, mai bine cititi singuri!

Ca sa intrati in “filmul” cinematic al lui Marius, Leon, Cristi si celor doi Andrei trageti cu urechea aici:
https://babadochia.bandcamp.com/releases

Deci… influente precum Moderat, Apparat, Trentemoller si Death in Vegas nu se puteau intalni decat in Cluj, unde festivalurile sunt electrico-electronice. Bazele BD au fost puse acum opt ani in Sighisoara, in format de duo, insa formula actuala de cvintet electro-rock s-a cristalizat in capitala Ardealului.

“Freeland” este una din piesele mele favorite, alaturi de “Slaps”. Ambele piese au groove-uri foarte bune si o energie care nu ar trebui sa lipseasca nici unei trupe de muzica electronica.


Discul predominant instrumental este precum un portofoliu pentru festivalurile in cautare de prezenta scenica eclectica cu urmatoarele taguri: Electronica, Post-Rock, Dance, Glitch, Plunderphonic, Bass si Hip-Hop! Ma refer aici la Sonar, Melt!, Ultra, Electronic Picnic, Unsound sau Moogfest.


“Padurea Neagra” si respectiv “Paza si Protectie” sunt fie cele mai antemice cantece produse de baieti, fie cele mai familiare mie, dupa ce i-am ascultat live de vreo sapte ori. Mentionez ca am constatat cu placere ca piesa care incheie discul, “Closer”, nu este un cover NIN.” Yellows & Reds” cred ca merita la un moment dat sa fie un single promotional. Asta desigur dupa colaborarea cu Ioana Lefter de la Fine It’s Pink, melancolicul cant “Wind”.

Inchei deci cu o intrebare. De ce piesa asta nu este pe album? Avea potential…