The Bridge Committee – Romanglish

Un album all killer, no filler!
Cate ore are o zi? 24 si 1440 de minute, adica poti asculta noul album The Bridge Committee de doar 27 de ori. Prea putine, cand vine vorba de Romanglish! Nu Spanglish, nu Chinglish, sau Runglish, nu Franglais, nu Itanglese, sau Swenglish ci Romanglish.

Cu duo-ul din “Galati colt cu Cleveland” nu simti hip-hop-ul ca si cum ar fi o clica, ci mai degraba o petrecere cu versuri inteligente. Iar una din calitatile lor principale este ca nu vor sa fie oldschool precum aspira majoritatea trupelor, ei vor sa sune fresh si nou, nu chiar Death Grips, dar intr-o liga precum Pro Era, gasca lui Joey Badass sau veteranii inventivi de la Looptroop, acum Looptroop Rockers. Si mai ales este de admirat pasiunea lor pentru jocurile video, care este emanata de cateva piese de pe disc. Se simte unitatea, nu avem dea face cu un mixtape, este clar un disc cu care Mr. Kent si Mr. 8 debuteaza si isi lasa amprenta asupra hip-hop-ului local. Doar ca pozitionare local, pentru ca senzatia mea este ca baietii nu mai au mult si vor fi din ce in ce mai populari si in afara. Daca nu se stie deja, The Bridge Committee se bucura de success in UK prin imnul dubstep “Where The Party At” cu Bass Turbat. Imn pentru ca are 180 000 de vizualizari!

Ai zice ca cei doi fac ceva de calitate importata pe cand oamenii din Romania se incapataneaza sa faca muzica pentru export, dar dupa cate ii cunosc pe baieti, stiu sigur ca se regasesc acasa in tara asta si vor doar sa isi perfectioneze arta. Food for thought for everyone!

No comment! Single-urile de pe Romanglish sunt pietre de temelie pentru alternative hip-hop si baietii se impun in peisaj, ca drept dovada zecile de mii de vizualizari pe YouTube. Textele sunt excelente si cum in muzica nu ai cum sa fii decat subiectiv, baietii sunt un fel de black Walt Whitman si blue eyed Mihai Eminescu. Pentru ca Bacovia este Andrei Proca… si nu ar fi exclusa o colaborare! Asta tinand cont ca The Bridge Committee sunt mari amatori de crossover, au facut piese cu Aeon Blank, Les Elephants Bizzares, Violent Monkey si chiar cu The Speakers. Interesant este ca pe disc, ii putem asculta doar pe “petrecaretii” CTC, pe DJ Undoo, Nwanda si Silviu Pasca.

Bucurestiul in care se intersecteaza Galati cu Cleveland prinde viata pe Romanglish prin “Fiare Vechi” – una din putinele piese hip-hop care prezinta Bucurestiul conteporan mahalagist lipsit de nostalgia cu care s-a combinat pana acum in hip-hop-ul folcloric.

Si clipul are doar 43 000 de vizualizari in doar o luna. Ca sa nu mai zic ca a sarit de 10 000 in 24 de ore!
Piesa care a impresionat cu adevarat la debut, a fost un alt cantec nonsalant si direct “Fuck That” cu Rage, primul YouTune hit cu peste 10 000 de clickuri in 24 de ore. Baietii sunt pe urmele lui PSY in mod clar!

Versurile domnului Kent de pe acest cantec sunt de inramat: “I might do a track with Florin Salam/ And have the back up vocals done by Chaka Khan”. Nici Mr. 8 nu se lasa mai prejos simplu si la obiect: “The Bridge nu poate fi catalogat!”, un vers care iti ramane pe creier!

Recomand cu caldura si celelalte single-uri: “Fresh Air”, “Galati colt cu Cleveland”, “Jur pe rosu” si pariez pe un alt posibil hit, inca nelansata “Crazy for no reason”. Nici “Voices in my head” nu e mai prejos! Iar daca vor sa se miste intr-o directie de success prin afiliere sigur vor paria pe “Cea mai proasta zi”. Eu sper sa aiba cojones si sa mizeze pe latura lor “Cu acordul parintilor”, adica sa lanseze P.C.i.P!

Abia astept sa asculta albumul asta live la lansarea lui de joi din Colectiv!

Mr. Archie Kent si Mr. Jazz 8 stiu adevarul = succesul este acolo unde ti-l faci!