Bucuriile paternității… Jose Gonzalez – El Invento

José González

Bucuriile paternității, asta tratează José González în prima sa piesă cântată în spaniolă. Subiectul ăsta intersant a fost declanșat de nașterea fiicei sale, Laura, iar piesa s-a sedimentat în mintea lui González pe parcursul a trei, patru ani.

González este din orașul suedez Göteborg, iar părinții săi sunt din Argentina. Numai că el a înregistrat în întregime în limba engleză. 

Versuri

Versurile noului cântec, scrise în spaniolă, sunt datorate conversațiilor pe care José le face zilnic cu Laura. El a început să scrie El Invento în 2017, odată cu nașterea fetiței, și a incercat prin versuri să rasăundă unor întrebări. Cine suntem? Unde mergem? De ce? Cui trebuie să-i mulțumim pentru existența noastră?

José González cu fiica sa Laura

El Invento este rezultatul unei pauze, unui stand by din care a ieșit cu o piesă despre comunicare. Surpindem o scurtă chicoteală, un dans cu fetița, pe un fundal sonor cu tonuri joase și blânde.

Împrejurări

Cântecul este o călătorie exploratorie (Lo extraño de simplemente ser), în care curiozitatea infinită a unui copil, “de ce-ul”, este centrul atenției, dar și dorința unui părinte de a găsi răspunsuri. Care, se să vezi, nu sunt cele mai liniștitoare.

Bucuriile paternității se regăsesc în dialogul dintre copil și tată. Întrebările Laurei sunt puse de José (Dime por qué será). În loc de o explicație pentru motivul pentru care viața este Compleja en su calma y tempestad, José nu minte, iar răspunsul său este simplu și onest prin asumarea recunoașterii că suntem că suntem într-o Mundo llano de Belles y de dolor.

Muzică

El Invento este o bucată de muzică liniștită și în tradiția lui José. Vocea multi stratificată a lui González sună plin și grav. Ea reușește, alături de chitară și de o bătaie ușoară și înfundată de metronom, să reverse asupra noastră o stare de frumos, pace și liniște, de serenitate. Asta în total contrast cu toată nebunia ce ne înconjoară. Și nu neapărat de un an încoace.

Magia contemplătivă a lui El Invento depășește orice obstacol de vârstă. Pentru că reușește să readucă adultul la stadiul de copil. Iar asta chiar este magie.