Cântece inspirate de tablouri (2)

Cultură se numește totalitatea valorilor spirituale și materiale create de omenire. Un bun start pentru a prezenta 10 piese excepționale inspirate de opere de artă, exemplul de față fiind tablourile.

Matchstalk Men and Matchstalk Cats and Dogs – Brian And Michael

Brian And Michael a fost un duet britanic cunoscut pentru piesa single din 1978, Matchstalk Men and Matchstalk Cats and Dogs. Cei doi nu au alte realizări, iar piesa este o descriere perfectă a ceea ce este un one hit wonder.

Piesa reprezintă un omagiu adus artistului L.S. Lowry.

Laurence Stephen Lowry a fost un artist plastic englez ale cărui desene și picturi descriu Pendlebury, Lancashire, Salford unde a trăit și a lucrat mai bine de 40 de ani.

L. S. LowryThe Pond, 1950, Tate Britain, London, England, UK.

Versuri cheie:

He painted Salford’s smokey tops / On cardboard boxes from the shops / And parts of Ancoats where I used to play / I’m sure he once walked down our street


European Soul – Kim Wilde

Albumul Close a dat câteva piese single de succes, dar European Soul nu se numără printre ele. Cu toate astea, piesa are o poveste interesantă. Wilde a scris versurile după o petrecere de pomină în urma căreia și-a fracturat clavicula. Cumva a suprapus recuperarea medicală cu picturile lui Marc Chagall și a încercat să surpridă în versuri culoarea magică din picturile lui Chagall.

Marc Chagall a fost un artist francez de origine rusă asociat cu mai multe stiluri artistice importante (cubism, expresionism).

Marc Chagall, Over the town, 1918, Tretyakov Gallery, Moscow, Russia

Versuri cheie:

In a land of mystery / Images dance, translucent colours seem to shine / They’re a ghostly recollection / Of another space and time


Re-Make/Re-Model – Roxy Music

Verusrile cântecului descriu frământările unui bărbat îndrăgostit de o femeie. Tipul este lipsit de curaj în demersul său și de aici apar o serie de complicații. Bizareria CPL 593H este numărul de înmtriculare a mașinii  cu care mergea femeia. Numele piesei este o adaptare făcută de Bryan Ferry (solistul vocal Roxy Music) după lucrarea artistului Derek Boshier, Re-Think/Re-Entry.

Derek Boshier este printre primii susținători ai artei pop britanice. Mediile sale de lucru sunt diverse și merg de la pictură și sculptură la desen și colaj.

Derek Boshier, Rethink/Re-entry, 1962

Versuri cheie:

She’s the sweetest queen I’ve ever seen /See here she comes, see what I mean? / (CPL593H) / I could talk talk talk, talk myself to death / But I believe I would only waste my breath


Vincent – Don McLean

În toamna lui 1970 Don McLean a avut un aranjament (nu același sens ca-n română) pentru a cânta în sistemul școlar. Cântecul a venit în urma unei revelații avute citind o biografie a lui Vincent Van Gogh. McLean a vrut să scrie un cântec în care să susțină că pictorul olandez nu a fost nebun. Ci doar diferit.

Vincent Van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist, neglijat în timpul vieții, dar care a devenit postum una dintre cele cele mai influente personalității din istoria artei.

Vincent Van GoghStarry Night, 1889, Museum of Modern Art, New York, NY, USA.

Versuri cheie:

Starry, starry night / Paint your palette blue and gray / Look out on a summer’s day / With eyes that know the darkness in my soul


An Architect’s Dream – Kate Bush

Legătura dintre piesa lui Bush și tabloului lui Thomas Cole este metaforică. Ea pornește de la titlul tabloului, Architect’s Dream, iar pictorul de care vorbește nu este unul oarecare, ci se contopește cu Arhitectul supremm, cu Creatorul. Cel care se joacă cu Universul și pentru care  lumea noastră este doar o pată.  Vocea de la începutul piesei, vocea Pictorului, este cea a lui Rofl Harris, un muzician australian. An Architect’s Dream mi-a readus aminte ce album splendid este Aerial.

Thomas Cole a fost un pictor din secolul al XIX-lea cunoscut pentru peisaje și scene istorice. El este considerat fondatorul Hudson River School.

Thomas Cole, Architect's Dream, 1840, Toledo Museum Of Art, Ohio, USA.

Verursuri cheie:

Watching the painter painting / And all the time, the light is changing / And he keeps painting


International Blue – Manic Street Preachers

International Blue reprezistă partea optimistă a trupei MSP. Pe întregul disc există o mulțime de mențiuni și referințe aduse lucrurilor care îți fac viața mai frumoasă și mai inspirată. Este un soi de  proprie lume construită în cea actuală. Un fel de Mindcraft. Titlul piesei este dat sugerat de expoziția lui Yves Klein, Proposte Monocrome, Epoca Blue, care conținea 11 pânze albastre identice.

Yves Klein a fost un artist plastic francez. El este văzut ca un tip ce a inspirat arta minimă și un precursor al artei pop.

Yves Klein, Large Blue Anthropometry (ANT 105), ca. 1960, Guggenheim Bilbao Museo.

Versuri cheie:

Will you lead us to an empty room? / And frame it with the sky so blue / The little boy who saw the truth / He left us with international blue / International blue


The Fairy Fellers Master-Stroke – Queen

Piesa a fost scrisă imediat după ce Freddie a văzut tabloul cu același nume al lui Richard Dadd. Pentru a da un context tabloului, Dadd a scris mai târziu și o poezie pe care a numit-o Elimination of a Picture & its Subject—called The Fellers’ Master Stroke. În poezie el dă nume fiecărui personaj care apare în imagine. Motiv și pentru Freddie să facă trimitere la personajele din poem. Producția piesei urmează și ea complexitatea tabloului.

Richard Dadd a fost un pictor englez din epoca victoriană. El este cunoscut pentru pânzele sale cu subiecte supranaturale redate până în cel mai mic detaliu.

Richard DaddFairy Fellers' Master-Stroke, 1855–1864,  Tate Gallery, London

Versuri cheie:

Tatterdemalion and the junketer / There’s a thief and a dragonfly trumpeter, he’s my hero / Fairy dandy tickling the fancy of his lady friend / The nymph in yellow (can we see the master stroke)


Wings Of Speed – Paul Weller

Versurile piesei descriu fascinația pe care o simte Weller când privește pânza artistului John Waterhouse. Tabloul, The Lady Of Shalott, reprezintă o scenă dintr-un poem cu același nume al poetului Alfred Tennyson. Versul With Jesus at the helm, the water reeds that beg se referă direct la pictură.

John William Waterhouse a fost un pictor englez a cărui operă se împarte în două mari etape. Prima în stilul academic iar cea de a doua în stilul pre rafaelit.

John William Waterhouse, The Lady of Shalott, 1888, Tate Britain, London

Versuri cheie:

In dreams, she floats on a stream / With Jesus at the helm, the water reeds that beg / Her boat along the way… as she comes to me


Stevie – Kasabian

Melodia Stevie a fost inspirată de artista londoneza Carrie Reichardt și de mozaicurile ei, Mad In England. Serge Pizzorno, chitaristul Kasabian, a fost fascinat de lucrările ei și chiar a cumpărat un mozaic din serie. De aici și până la neînțelesul personaj Stevie este doar un pas. Atât el, cât și Carrie sunt supuși unor presupuneri ce au la bază superficialitatea.

Carrie Reichardt este un artist contemporan, care lucrează în Londra. Este membră a mișcării Craftivism și folosește picturi murale, ceramică, serigrafie și design grafic în lucrările sale.

Carrie Reichardt, Mad In England

Versuri cheie:

Stevie, where you going with that gun / Who you wanna shoot down / Who you trynna kill


The Calling – The Killers

Bassistul Mark Stoermer a fost impresionat de pictura artistului baron italian Caravaggio, The Calling of St Matthew. El a studiat-o la un curs online de istorie a artei. A fost atât de impresionat de lumina de pe fețele personajelor încât i-a arătat-o și lui Brandon Flowers (solistul vocal The Killers). The Calling simbolizează tocmai chemarea în lumină a lui Matei Vameșul de către Isus și Petru.

Michelangelo Merisi da Caravaggio a fost un pictor italian care a trăit cea mai mare parte din viața sa la Roma. Picturile lui combină observarea realistă a stării umane, atât fizice, cât și emoționale, cu o utilizare dramatică a luminii.

Caravaggio, The Calling of Saint Matthew, 1600, San Luigi dei Francesi, Rome

Versuri cheie:

Follow the sun out of the night / Brother just lean into the light / You wanna be sure, I’ll give you sight / Brother just lean in to the light