Care este albumul rock preferat?

Mă sună prietenul Bogdan Strătulă să-mi spună că pe Rock FM a făcut Lucian Boariu un mic sondaj. A rugat ascultătorii să lase mesaj cu albumul rock preferat. A plouat cu Pink Floyd și Queen, cel puțin asta a fost percepția lui Bogdan după aproape o oră și mai bine de ascultat. 

Sigur că n-au fost numai astea două trupe, nu poți asculta și reține tot ce se întâmplă într-o oră. Îl știu pe Bogdan și cred că i-a plâns inima după un Led Zeppelin sau The Rolling Stones. Plec cu mașina în după-amiaza asta și prind ultima intervenție a lui Boariu pe subiect. Pink Floyd, Queen, Judas Priest și Slayer.

Queen: Roger Taylor, Freddie Mercury, Brian May, John Deacon

La nivel de percepție, după o astfel de emisiune poți face un portret robot al amatorului de rock.  Care arată destul de rău. Amatorul mediu de rock este o persoană care are un playlist mai scurt decât cel de la Rock FM (știu, pare incredibil), cu cel mult 15 nume comune.

Dar nu vă grăbiți să înjurați un post de radio mai mult decât onorabil. N-o faceți pentru că e păcat. Să vedem cu ce tip de persoană se confruntă. Este imun la nou, trăiește în trecut dar și prezent (cei mai mulți dintre ei). Îmi veți spune că ăsta e formatul și că n-au ce face, se opresc cu muzica cu 10 ani în urmă.

Asta înseamnă că după fiecare an mai adaugă niște “prospătură”. Nu după capul sau gusturile lor, ci după o cercetare de piață care dictează lista finală într-o proporție covârșitoare. Așa că în 2021 veți putea asculta și un buchet de piese, atent selecționate, din 2011. 

Deci este posibil ca în acest an să mai adauge, poate, Rope și WalkFoo Fighters, Waiting For The EndLinkin Park, AdolescentsIncubus, SingMy Chemical Romance, Close To The EdgeThirty Seconds To Mars, What You WantEvanescence.

Revenind la profilul ascultătorului, el cuprinde persoane orientate asupra prezentului, concentrându-se asupra problemelor imediate și urmărind rezolvarea lor. Aceste persoane au făcut față schimbărilor de până acum, deși stilul lor de viață s-a depreciat oarecum în ultimii ani. Familia și Dumnezeu sunt instanțele care îi ajută să-și găsească echilibrul interior. Manifestă un optimism  moderat dar și un sentiment de neliniște față de viitor.

Stabilitatea în viață este un scop în sine și se reflectă în comportamentul lor general: evită să-și schimbe job-ul, locuința, în general să-și modifice coordonatele majore ale vieții. Le place să fie la curent cu ceea ce se întâmplă în jurul lor, astfel, citesc cu regularitate ziare și reviste. Consideră că educația este importantă în viață și de aceea acordă o mare atenție educației copiilor lor.

Bagajul muzical este unul mediu spre slab, un număr limitat de piese rock ce au pătruns și în mainstream. În mare cam ăsta este portretul cu care Rock FM se confruntă. Și cum vorbim despre o afacere, toată această teorie a fost pusă în practică. În niciun caz nu trebuie să arătăm cu degetul spre persoanele pe care le ascultăm la radio. Îmi place să cred că, la rândul lor, și ei sunt stresați de puținătatea pieselor din playlist.

Însă de când la matinal a sosit Răzvan Exarhu s-a produs o mutație. Omul a adus cu el tipuri de personaje care se regăseau într-o proporție foarte mică până la venirea lui.

Oameni pentru care complexitatea vieții reprezintă o provocare, iar schimbarea este o oportunitate de a-și lărgi orizontul de cunoaștere. Care apreciază valorile morale și estetice.

Sunt persoane deschise, sensibile la nevoile celorlalți, implicate în probleme sociale (sărăcie, poluare, sănătate etc) și interesate de politică.

Dedică timp și resurse activităților cu implicații în evoluția spirituală: lectură, teatru, concerte simfonice, concerte rock. Le place să fie informați cu ceea ce se întâmplă în jurul lor, așadar citesc ziare și se uită zilnic la televizor și ascultă radioul.

Date foarte diferite față de prima referință. Cea de-a doua categorie este evident mult mai bine poziționată din punct de vedere financiar, așa că după ieșirea lui Exarhu din emisie, ea poate fi reținută pe frecvență doar prin muzică. Așa că “schimbarea casetei” de la Rock FM a devenit foarte importantă. 

O primă soluție a fost raportarea tot la un număr mic de piese, dar schimbate mai des. A funcționat o vreme. Ceea ce am detectat de vreo două luni este o îmbogățire semnificativă a numărului de piese și “curajul” (niciun curaj, piesele sunt testate) de a arunca pe post titluri foarte puțin rulate până acum. Din nefericire, al doilea tip de public este minoritar și cred că așa va și rămâne. Ce a reușit Rock FM să facă a fost un schimb de ascultătorii, cei vechi și rezistenți nu au putut face față unor piese noi.  Și au dispărut. 

Câștigul nu este în masă, el este sub forma îmbunătățirii unor indicatori importanți în sondajele de opinie, studiile superioare și venitul.

Pink Floyd: Richard Wright, Nick Mason, Roger Waters, David Gilmour

Așa că, revenind de unde am plecat, nu este atât de neașteptat un top de albume dominat de formații precum Pink Floyd sau Queen în care inserțiile de culoare se numesc Led Zeppelin, Iron Maiden sau Judas Priest.