Chet Faker live @Arenele Romane… o alta perspectiva

Incepem cu inceputul: prima melodie pe care am fredonat-o vreodata a fost Purple Rain de la Prince. Faptul ca de la trei ani inganam muzica lacrimogena si insistent sexuala facuta de un tip care se imbraca foarte, foarte des in roz nu ma face un romantic incurabil, evident.

DSC_0273
Trecem la prezent. Ascultam de cel putin 10 ani muzica australiana si neo-zeelandeza. Stiam ca exista o culoare locala extraordinara si un sound atipic, insular. Toate culturile insulare isi dezvolta o autenticitate atipica valurilor continentale. Prin prisma radio-ului “mainstream” Triple J am descoperit The Cat Empire, John Butler Trio, The Beautiful Girls, Cut Copy, Angus & Julia Stone si Jagwar Ma. Prin 2011 am descoperit o casa de discuri mai atipica: Future Classic. Aici isi fac de cap artisti si trupe minunate de electro, pe care vi le recomand: Flume, Seekae, Flight Facilities, Classixx si Chrome Sparks.

Tot aici si-a scos ultimul disc, LP-ul Build On Glass, Nick Murphy cunoscut voua drept Chet Faker, reflectia/reincarnarea care “mimeaza orgasme” a trompetistului de jazz Chet Baker. Tipul asta are doar 26 de ani si pe baza primului sau EP –Thinking In Textures, lansat la britanicii Downtown Records, s-a plimbat prin toata lumea cu vocea sa suava de soul, rNb si beaturile sale lenese de hip-hop, ajungand la urechile a peste jumatate de milion de fani numai numarand pe Facebook.

Stiam la ce sa ma astept cand am ajuns la concertul lui din Bucuresti. Il urmaresc si am vazut ca era al patrulea concert consecutiv. Lucru imposibil de realizat cu o trupa in spate, deci stiam ca va fi solo live. Un search pe Google m-a facut sa-mi dau seama ca este un one-man-show. Cel putin acum in perioada asta din timp si spatiu. Oricum vorbim de un multi-instrumentist care ne-a oferit exact ce aveam nevoie: Sa ne dorim mai mult! Spontaneitatea si imprevizibilul au fost la ei acasa si piesele au sunat cum trebui: adica nu ca pe album, ci reconstruite/deconstruite. A facut in asa fel incat sa mergem acasa si sa dam play tuturor pieselor misto pe care nu le-a cantat si sa ramanem cu acel: Stiu ca TREBUIE sa il revad!