COLDPLAY II Daddy

De obicei cântecele de naștere sunt vesele, dar “Daddy” este cel mai trist cântec pentru o astfel de zi.

Este ziua de naștere a fetiței și își dorește doar să simtă prezența tatălui. Un tată nu neapărat absent fizic, ci absent emoțional. În cântec, fata vrea să se joace cu tatăl ei. Dar din anumite motive, tatăl ei nu este capabil să-și gestioneze timpul pentru ea. În ciuda vârstei, fetița știe că și el suferă, ba mai mult are și resursele să-l asigure că este bine.

Cam asta este povestea pe care o cântă Chris și pe care o animă studioul Aardman. Desenul animat făcut de oamenii ăia sporește tragismul poveștii. Animatoarea de la Aardman n-a stat să caute sensul din spatele versurilor, pentru că piesa i-a vorbit din prima, au făcut clic.

Și aici apare marea, turbulentă ca și relația dintre fiică și tată. Este o călătorie emoțională și totodată singuratică în care marea devine, metaforic, obstacolul dintre părinte și copil, pericolul și amenințarea necunoscutului. Animalele marine mișună în jurul feței, o navă naufragiată se vede pe fundul mării iar povestitorul (Chris) cântă tragic “And Daddy, it’s my birthday / And all I wanna say”. Peștele zburător ce o scoate din apă poate semnifica speranța, prin zborul către cer și înalt. Și ea spulberată, puțin câte puțin într-o tristă agonie. Salvarea vine de la un smeul aruncat de fetiță în aer și  rătăcit și de la barca pe care o părăsise.

Tristețea cruntă, gravă este puțin, foarte puțin îndulcită de gândul că, poate, drumul spre mare este căutarea unui nou început. Poate mai fericit.