David Bowie – Time Will Crawl (Vinerea Verde 02)

David Bowie a fost preocupat și de problema planetei. Time Will Crawl a apărut într-un moment foarte sensibil al planetei, după explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Așa că piesa tratezează problema poluării industriale și a distrugerii planetei. Bowie povestește contextul în care s-a născut piesa. Într-o sâmbătă de aprilie din 1986, în timpul unei pauze de înregistrare la albumul Never Let Me Down, în fața studioului de înregistrări din Montreux, cu lacul și Alpii în față, unul dintre tehnicieni a venit cu informația că în U.R.S.S. s-au produs niște incidente grave. Un post norvegian de radio alarmase populația în urma detectării de radioactivitate în atmosferă în urma trecerii unor nori dintre Uniunea Sovietică.

Bowie a sunat un prieten în Londra, dar acolo încă nu ajunsese știrea. După mai multe ore, ea făcea înconjurul planetei. Senzația simțită de Bowie a fost de claustrofobie, după cum spune într-un interviu: for those first few moments it felt sort of claustrophobic to know you were one of only a few witnesses to something of this magnitude.

Sămânța pentru piesă fusese plantată, dar procesul de așezare a ideilor, dar mai ales a emoțiilor a mai durat câteva luni.

David Bowie nu era la primul cântec despre planetă , moartea ei și durerea noastră în cot. Five Years, piesă de pe The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars, mai atacase subiectul. Acum unghiul era altul, tot o apocalipsă, dar provocată de mâna umană. Iar salvatorul rock star Ziggy Stardust nu mai exista. Sfârșitul planetei se producea real, nu într-o ficțiune, și era cauzat de neglijență, aroganță și închiderea într-o bulă birocratică.

Bowie spune că a găsit înspirație pentru piesă la niște colegi de generție, Neil Youg și Bob Dylan. Piesă este mohorâtă, epuizantă, are o repetitivitate obositoare. Și nu este de mirare că a ieșit așa pentru că Bowie a ales un ton minor, unul care evocă disperarea, suferința și melancolia, în compunerea liniei melodice. Dar piesa depășește un cadru obișnuit pemtru că este o observație excelentă a momentului acela.


Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat campania Vinerea Verde. Este o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Vinerea Verde îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

În plus este și o ivitație la mișcare. Așa cum eu vă fac o invitație la ascultare. În fiecare vineri eclecticFM vă propune un cântec care sunt un semnal de alarmă: salvați planeta!