Disko Telegraf – Balkan Taksim

Balkan Taksim a lansat “Disko Telegraf”, o declarație muzicală curajoasă și bine gândită. Combinația de muzică tradițională cu cea electronică face ca produsul să fie unul multicultural. 

Cele cinci piese lansate ca single Zalina, Anadolka, Lunca, Zali Zare și Shlonak, la fel ca întregul album, plasează trupa într-o zonă deloc explorată până acum în România.

“Disko Telegraf” este mai mult decât o succesiune splendidă de 13 piese, masterizate de Alex Gopher. Discul este și va rămâne un bornă culturală, un reper antropologic, o culegere de studiu. Cei doi acoperă o arie largă, iar ușurința de a naviga a lui Sașa, printre atâtea dialecte, este copleșitoare.

Așa cum spune și titlul, formația a reușit să sintetizeze toată adunătura balcanică. Fiorul autentic este dat de multiplele intrumente tradiționale și de abia acum vine partea intersantă, pentru că peste acestea se suprapun sunetele electronice, dublate de un bass teribil.

Balkan Takim întră într-o ligă selectă, cea a trupelor românești inovatoare. Inovează prin sunet și inovează prin conținut. Combinația asta îi dă unicitate, una care nu vine doar din sunet și conținut, ci mai ales din diversitate.

Piesele sunt în registre diferite, chiar dacă meniul este același, tradițional plus electronică. Fiecare ne aruncă într-o cu totul și cu totul altă lume.

Sașa-Liviu Stoianovici / Foto: Miluță Fluieraș

Muzica celor doi este într-o relație de conviețuire. Toate elementele acustice sunt sprijinite de aranjamente electronice. Însă, între ele, uneori se simt tensiunile unor lumi atât de diferite (atât acustic, cât și senzorial).

Piesele reflectă starea asta de aparent conflict, care până la urmă este rezolvat.

Melodiile celor doi conțin informație pură, ne spun cum eram, dar ne arată și devenirea și tot procesul evolutiv pe care l-am parcurs. Conflictul dintre vechi și nou este ponderat, astfel încât ciocnirea civilizațiilor nu se face brutal, ci are loc o contopire în care fragmentele sunt distincte, palpabile. Nimic nu-si pierde identitatea, iar rezultatul este definibil și identificabil, într-un univers simbolic pe care l-am dori împărțit de cât mai multă lume.

Alin Zăbrăuțeanu / Foto: Miluță Fluieraș

Balkan Taksim este simbioza între doi muzicieni excepționali: multi-instrumentistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu (în cel mai bun rol jucat până acum).

Lumea Balkan Taksim pare un soi de then and now în care interesul lui Sașa pentru etnografie, pentru lumea țărănească, pentru lumea asiatică, pentru cea balcanică se suprapune cu priceperea lui Alin de a transforma și supune sunetul.

DISKO TELEGRAF

1. Meram Ekspresi

2. Zalina

3. Shlonak

4. Cartes Postales

5. Ușak Ekspresi

6. Žali Zare

7. Lunca

8. Anadolka

9. A Mirelui

10. Mortu

11. Ankara Ekspersi

12. Foaie Verde

13. Balkan Teleskop


FOLLOW BALKAN TAKSIM
Youtube | Facebook | Twitter | Instagram