The Dream Diggers || Fear Is A Lie

Daca adevarul e minciuna, in mod clar si frica este la fel!
Cum poti spune asta mai bine, rapicat si percusiv? Prin dub electronic fusion evident! Prin muzica activista cu o filosofie si un mesaj puternic, prin atacuri sonice pline de beaturi colosale si basi reverberanti mastodontici precum pasii lui Dubzilla, pardon Godzilla!

Duo-ul Low Freq si Inward String promisesera inca de anul trecut cu single-ul War, alaturi de Vapor pe frecventele lirice, un debut intrigant de dub-dacenhall-grime cu riffuri agresive de synth precum ador la The Bug, Dub Phizix, Newham Generals si Terror Danjah.

In sfarsit un disc conceptual electronic relevant pentru Bucuresti, Romania in 2015! Tensiune bine dozata, sensibilitati poetice prin chitare cu ecou, frecvente joase calibrate la un nivel la care si Ninjatune sau Hyperdub ar trebui sa fie gelosi. Nu m-ar mira ca ar dori o colaborare, daca ar ajunge  The Dream Diggers la urechile lor. Recenzia acestui disc trebuie sa fie una song by song, pentru ca fiecare piesa din puzzle este la locul ei meticulous aranjata si arhitectura acestui album te face sa ti-l doresti pe vinil!

“Inception” incepe punand cartile pe fata – Cest un bon jour pour mourir! E clar ca nu ne jucam cu “Fear Is A Lie”, va fi totul sau nimic! Pe “Need To Live” stralucesc Trickster Queen si Aca Vivaca, dar si foarte calculatul MC Vapor. Chitarele fac o atmosfera delicata peste niste beaturi precum picaturi intr-un ocean de reverb. “Rise Of The Underground” unde MC-ul Shadowbox Kluster parca tine in frau o bestie, este imnul-statement al noului val de hip-hop-fusion in care Dream Diggers au clar ceva de spus – A new race, a new race has started to rise. “Enter My Dream State” cu Jay pare un vis delirant nu deliric, unde auto-declaratul pelerin isi pierde mintile si calea – You better not bury your dreams. “Nephilim Raphsodie” este un inteludiu spasmodic cu un sample din Edith Piaf: Non, Je ne regrette rien. “Fade Out” are un sound oriental cu sitarul parca dezlipit dintr-o piesa bengaleza peste care precum intr-o piesa Massive Attack sau Asian Dub Foundation se aud soaptele si melodiile lui Aca Vivaca. “Fear Is A Lie” pe de alta parte, cantecul care da binemeritatul nume al discului are ceva de cantec de leagan cu soaptele amenintatoare ale lui Mihnea Blidariu. Este o pilda filosofica confuciana a micului protestatar activist: Frica e o minciuna, libertatea nu! Animatia care reprezinta noul clip de promovare este o bijuterie pentru ochi si minte:

“The Girl From The Harbour” este cel mai apropiat lucru de pe acest album de dubstep. Insa nu de latura superficiala a curentului ci de cea binecuvantat de Lee Perry si Scientist, adica de originatori. “Time Modulation” este cea mai potrivita piesa de pe LP care sa ofere soundtrack pentru Lost in Space. “Sound Of Revolution” pe de alta parte este o piesa despre incredere cu riffuri interesante de chitara electrica. “Never Forget, Never Forgive” este un moment delicat care scoate la iveala latura ambientala a baietilor. Outro-ul “The Silence” are texturi faine de pian si un broken beat lenes tarator. Am fost cuminte si ca Bonus am primit “Hand In Hand With The Nightfall” pe care va incurajez sa o descarcati de pe soundcloud-ul baietilor pana nu pica internetul si incepe al Treilea Razboi Mondial care va decide soarta omenirii!

Concluzia este deci.. ca Dubzilla comes to Bucharest town prin noul disc The Dream Diggers – Fear Is A Lie! Urmeaza sa auzim ca baietii rup scene pe la Outlook, Sun & Bass sau Earth Frequency!