Elasticity – Serj Tankian

Aparitia acestui album m-a făcut să mă bucur și să mă întristez în același timp. Bucuria a venit (normal) din faptul că ascult piese noi de la domnul Serj Tankian. Tristețea vine din faptul că piesele erau destinate inițial unui nou material System Of A Down. Din păcate nu a mai văzut lumina zilei din cauza neînțelegerilor dintre membrii trupei sau (ca să fim mai blânzi) pur și simplu nu a fost să fie.

Serj Tankian / Elasticity / BMG / 30.03.2021

Ce a apărut de fapt este o culegere de 5 piese sub forma unui EP denumit Elasticity (ironic de aproape de numele de Toxicity, marele succes din 2001 al celor de la System of a Down). După prima ascultare am simțit că piesele se leagă așa de bine între ele făcând ca durata ep-ului care este de (din păcate) doar 20 de minute să-mi adâncească tristețea.

Prima piesă, Elasticity, însumează cam tot ce e pe album din punct de vedere muzical. Adică o combinație de SOAD cu părți de pian și synthuri. Dar și un fel de rezumat a ceea ce ne-a obișnuit în varianta lui solo de până acum.

Suntem obișnuiți ca versurile lui Serj să fie în general de factură politico-activistă, dar cu piesa Rumi este o altă poveste. Ea este o declarație emoționantă și intimă pentru fiul său cel mic, Rumi, cu numele luat de la poetul persan din secolul XIII, Yalal ad-Din Muhammad Rumi. Piesa este o adevărată scrisoare de la tată către fiu.

Serj Tankian

How Many Times? cu al său început de pian ne trece de la simfonic la metal și adaugă o armonie vocală pe refrenul în care Serj răcnește God waved us goodbye, to learn to love and to die, refren în care parcă-l aud în plan secundar pe Daron Malakian (dar doar mi se pare, poate tot din dorința unui nou album SOAD).

Your mom are momentele ei de explorare sonică combinată cu diverse instrumente adiționale din estul îndepărtat la care se adaugă și interludii pe masură.

Ultima piesă este și preferata mea. Electric Yerevan arată încă odată ce bine sună Serj atunci când se aventurează în varianta sa agresivă. Cea cu care l-am cunoscut noi prima oară, acum mai bine de 20 de ani, cu furie, intensitate, viteză, dinamică, energie și rebeliune.

Ca o concluzie, ep-ul  este o bucurie atât pentru fanii System Of A Down cât și pentru iubitorii de rock în general (oricărui fel de rock). Serj reușește să împace pe toată lumea arătând că încă este un muzician cu o creativitate de neoprit. El este în același timp un poet, compozitor și un artist vizual care merită o infinită apreciere. Pentru că nu mai sunt mulți precum senor Serj Tankian.