Fierbinteanu || Massive Exposure

Am luat-o eu razna sau romanii fac in 2014 muzica geniala?

Triplul disc al sotilor Fierbinteanu si cohortei lor de colaboratori samplati si, simt eu, revalorizati in contexte neasteptate este o dovada vie a statementului de mai sus. Fierbinteanu si albumul asta sunt un fel de artifact de pe fundul oceanului, o perla la care ajung cativa inotatori stilati din Jakarta si aduc din intuneric ceva ce va aduce nu numai satisfactie si zambet pe buzele si fetele tuturor, dar ceva care merita transformat intr-un altar de ciudatenie placuta.
fierbinteanu
Imi si imaginez trupa Daft Punk cantand pe Insula lui Robinson Crusoe “Get Lucky” pentru palmieri si maimute = Fierbinteanu Cristian si Gabriela cantandu-si indie-pop-ul si dansand robotic, parca coreografiati de jucatori de cricket. Pe alocuri Rammstein au fecundat un ou de-al lui Ariel Pink sau Perfume Genious si rezultatul este un indie industrial, imposibil de imaginat. “7 Years of Madness” un vers din piesa “Killing Me With Your Love” rezuma fain ce au facut acest cuplu in ultimii 3-4 ani de experimente musicale. Daca tot suntem la capitol de metafore muzicale, hai sa facem un exercitiu: Rafiohead in jungla amazoniana alaturi de jaguari, dezlantuindu-se cu instrumente electric-vegetale.

Pisicul din Alice in Tara Minunilor este in calduri, adica vocea lui Cristian Fierbinteanu pe majoritatea pieselor. Pentru ca trebuie laudat acest individ si realizarile lui, poftim: “Massive Exposure” inseamna ca Tupac Shakur a murit in ‘96 din cauza super skillurilor de rapping ale lui Cristian Fierbinteanu si apoi cu ultima suflare s-a reincarnat tot in el si a decis sa se apuce de chitara bass si sa il studieze pe Bootsy Collins, Marcus Miller, Bill Laswell si Flea.
Nu stiu despre care dintre piese as putea comenta pentru ca nici una nu este de umplutura. 36 de compozitii pe care multe Fierbinteanu sopteste suav si morbid intr-un salon de nunti pentru furnici mutante, incat sa ti se scoale parul pe sira spinarii este prea putin, dai intr-un atac spasmodic de panica!

Nota: Aceasta Expunere Masiva este suprarealista si era imposibil de realizat o cronica cuminte si fara urme de unt pe tavanul casetat.
Oamenii astia ar trebui sa fie nelipsiti de la toate editiile acestui festival: