Filozofie, Matematică, Limba și literatura română, Limba engleză, Ora de muzică, Desen, Meteorologie și alte (Anti)Materii

Cameră cu bule

Filozofie, Matematică, Limba și literatura română, Limba engleză, Ora de muzică, Desen, Meteorologie și alte (Anti)Materii sunt propunerile lui Eugen Nuțescu (Oigăn) pentru noul său album, Antimaterie.

Eugen Nuțescu este un supraviețuitor. Nu vă gândiți la sensul strict al cuvântului. Sau mai bine spus, este o personă rezistentă. Aproape 30 de ani de muzică, nici undergroud, dar nici a maselor, te pot face un neasimilat. Însă relevanța sa, în orice situație muzicală, l-a făcut, după părea mea, să reziste, dar mai ales să fie activ și în orice situație muzicală l-am întâlnit, întotdeauna, dar întotdeauna m-a făcut să am reacții.

Oigăn - Sex With Onions (cover album)

Am așteptat ceva vreme pentru articolul ăsta și poate este puțin decalat față de iureșul lansării clipului Meteorologie. Însă am vrut să fac un material despre Oigăn și nu unul de PR. Sigur, PR-ul are rostul lui. Și sunt convins că imaginea Anei a fost un lucru cât se poate de bun. Și dacă suntem la Ana Ularu, vocal, o găsesc emoționantă și fragilă pe Meteorologie și în totală opozție cu figura războinică cu care deschide piesa.

Revenind la Oigăn, veți descoperi din răspunsuri un tip cu simțul umorului, dar și puțin cinic, asta ca să vedeți ce face Bob Dylan din om.

1. Ce este Antimateria? Mesajul viitorului tău disc este unul filosofic?

Eugen Nuțescu (Oigăn)

Antimateria este opoziția materiei din Parlamentul Universului. Un pic mai puțin coruptă, dar și mai prost organizată . Nu, mesajul discului meu este: hai să asculți sunete care nu-ți țipă în ureche timp de treizeci de minute. Și-apoi, dacă încă n-a venit Glovo cu pastele, mai ascultă-l odată.

2. Cum ai ales colaborările?

Răspunsul statisticianului: “Cum se fac alegerile în viața asta – 48 la sută respect și admirație reciprocă, 23 la sută prietenie, 8 la sută încercarea moarte n-are, 11 la sută șansă, 10 la sută altele.”

Răspunsul călugărului Zen: “Colaborările m-au ales pe mine, desigur.”

3. Antimaerie este declanșat de pandemie, iar pentru mine, tot ce am ascultat până acum din disc imi dă impresia că tu însuți ești Antimateria. Observatorul aparent neutru, dar care sub această neutralitate degajă o forma de energie. Se potrivește imaginea mea?

Eugen Nuțescu (Oigăn)

Da. Îmi place mult propoziția numărul 2, mă simt chiar flatat. Dar referitor la propoziția unu, cântecele sunt în mare parte mult mai vechi decât pandemia. Faptul că am lansat prima piesă la sfârșit de februarie 2020 a fost o întâmplare. Iar mai apoi, pandemia a influențat mai degrabă filmările și disponibilitatea invitaților. Cântecele aveau anticorpi din start.

4. Dacă tot suntem așa de aproape de recenta lansare cu Ana Ularu, cum s-a produs apropierea dintre voi?

Ana Ularu

Ții minte cum se stabilea cine alege primul și care-i sunt coechipierii la fotbalul din spatele (fața) blocului? Ne-am pus unul în fața celuilalt, la vreo trei, patru metri și am pus, alternativ, un picior lipit de celălalt, apropiindu-ne, până ce tenișii ni s-au atins. Atunci am zis:

-Ana, îmi place vocea ta. Ai vrea să cânți un cântec de-al meu?
-Ce cântec?
-Ăsta (click pe send). 
-Da!
The End. 

5. Într-o piață devastată de lipsa concertelor fizice, cât poate creativitatea suplini lipsa lor?

Oigăn visând la Piața Matache

Mă și văd plimbându-mă printr-o piață devastată (Matache??) într-un scenariu post-apocaliptic bucureștean. Apoi, intru într-un club devastat (Expirat sau Ctrl??) și deodată îmi apare holograma lui Ștefan Hrușcă cântând cu mult ler despre sărbătorile iernii atomice. Am fost destul de creativ sau seamănă prea mult cu scena din Blade Runner douămiinușcât, doar că în rolul meu e Ryan Gosling și în locul lui Hrușcă e Elvis. Și cine-i Harrison Ford?? Cine? Cine?

6. Cât de greu este să fii creativ în condițiile actuale? Ține numai de resurse?

Eugen Nuțescu (Oigăn)

Well. Printr-o reproiectare justă se poate elimina orice sofism, vorba lui Alexandru Andrieș. Îi dăm Cezarului ce-i al lui? Sau direct la ANAF? Dar, băiatul ăsta – Cezar – s-a născut prin cezariană? Și îi plăcea salata Caesar, ca lui Robin? Eu am încălecat pe Cezar (așa îl chema – pe bune – pe calul dobrogean din clipul Vârful cu dor al formației vocal-instrumentale Moon Museum și v-am spus povestea așa.

Antimaterie va avea, după spusele lui Oigăn, 11 piese. 7 s-au petrecut deja, deci mai sunt încă 4 colaborări de dezvăluit. La una dintre ele aș paria pe Andrei Robin Proca. Părerea mea.

Albumul Antimaterie va apărea cât de curând la casa de discuri independentă Underdog.


Cameră cu bule – vas umplut cu un lichid transparent supraîncălzit (cel mai adesea hidrogen lichid) folosit pentru a detecta particule încărcate electric care se deplasează prin el.