Fine It’s Pink – Young Burns EP

Nici o alta trupa din Romania nu se poate mandri cu un cover dupa Eminescu!

Aceasta ar fi fraza introductiva pentru Fine It’s Pink, cvintetul de electro-psihedelic-dreampop din Iasi. In prezent ne bucuram de o noua dimensiune a unei trupe care experimenteaza din 2012 cu mai multe directii sonice – au parcurs un drum sinuos de la beatbox acoustic pop la post-rock, dream-pop, trip-hop si pana la echilibrul dintre toate cele.

Pe EP-ul lor de debut admir lirismul detasat al Ioanei, sentimentul de imponderabilitate pe care il genereaza Razvan la chitara, faptul ca numeroase pasaje sunt usor de retinut, contagiose chiar, faptul ca exista si momente grave si apasate, riffurile de pian ale lui Alex, tobele electrizante ale lui Calin & atitudinea si soundul organic care il fact un extended play unic in Romania, in 2015.

Muzica este redusa la fundamentul elementar – apa, foc, aer si pamant (RATB did it “first”!) ar spune unii, dar adevarul este ca in muzica nu ai cum sa nu cazi in acest cliseu conceptual, fie ca faci muzica la Iasi sau Bucuresti, fie ca faci in Machu Pichu sau Honolulu!

Pe debutul discografic FIP gasim multe directii demne de urmat: imnuri pentru generatii – Kids, care este cireasa de pe acest tort sonic roz, circularitate si relaxare – Skylark, un fel de pereche pentru cantecul care nu a ajuns pe album, Deer; si hituri de cantat in deschidere la Likke Li precum piesa Young Burns care da si numele materialului.

Se face apel la toate sinesteziile, la o latura vizuala a muzicii, la difuzul melodiilor vocale si de ce nu la jazz. Premier Fois este cel mai electro-groovy moment, iar Broke My Bones epitaful, necrologul sau epilogul Tinerelor Arsuri.

Go, go FIP! Daca se lanseaza si live discul asta, voi merge pana la Iasi si chiar pana la Honolulu daca e nevoie!

https://soundcloud.com/fine-its-pink/sets/young-burns-ep