Gala Drop || II

Genuri de World-Music precum Afrobeatul si Dub-ul sunt prin definitie stiluri care nu apartin vechiului continent. Ma refer aici la Europa, draga noastra Uniune, conglomeratie de tari si tarisoare vorbitoare de limbi de origine latina, slava, germanica, galica si fino-ungrica. Dintre popoarele latine de asemenea, nu te-ai astepta ca niciunul sa abordeze vreunul din soundurile de mai sus intr-o maniera atat de personala, naturala si mai ales autentica. Insa se pare ca portughezii de la Gala Drop vor cu tot dinadinsul sa ne faca sa dansam pe ritmurile continentului originator al vietii si al insulei creatoare a religiei rastafariene. Soundul ibericilor este un cocktail piperat cu putin electro psihedelic din sintetizatoare retro analogice, cu ritmuri sincopate de funk si cu groove-uri de jazz-fusion. You and I este definitorie prin subtilitatea intrupata a unui gen de Balearic dub cu valuri sidefate de percutie tribala si bas nesimtit care da dependenta.

Echipa formata din Afonso Simões la tobe, percutie si sintetizatoare, Guilherme Gonçalves la chitara electrica si sintetizatoare, Nelson Gomes la tobe electronice si sintetizatoare, Rui Dâmaso la chitara bass este completata de americanul Jerry the Cat la congas si voce. Jerrald “Jerry the Cat” James, ultimul sosit in trupa este o legenda cult a muzicii funk fiind colaborator al ansamblului de funk-rock Parliament/ Funkadelic si colaborator al producatorilor de house Theo Parrish, Carl Craig si Moodyman. Vocea sa inecata in reverb si delay aduc totul intr-o dimensiune paralela a muzicii jamaicane afumate de plante si frunze sfinte. Impreuna se pare ca au inregistrat acest disc in noiembrie 2013, chiar in Lisabona in studiourile Namouche, cu inginerul Joaquim Monte. Alaturi de To Pinheiro da Silva au mixat albumul pana in 2014, iar casa de discuri new yorkeza Golf Channel Recordings a facilitate ca discul sa fie masterizat de Rick Essig la REM Sound Studio in New York. Intre timp cvintetul sunt in plin turneu European, iar rolul de chitarist a fost preluat de Maria Reis.

Acest disc este precum o petrecere tropicala unde si papagalii danseaza, se bea limonada si nu ai cum sa nu iti indarjesti cheful de zbantuiala si hidratare abundenta cu limonada. Cantece precum Big City, Sun Gun, All Things si Slow House instiga la rupere de incaltaminte pe ring prin vibratia lor de disco africanesc!

Please enjoy the nu-iberic Balearic groove!