Go ahead and die – Go Ahead And Die

Dacă din fiecare gen muzical ar trebui cineva trimis în spatiu ca ambasador pentru a povesti altor civilizații despre muzică, eu m-aș simți mândru să fiu reprezentat de Max Cavalera, un om care trăiește muzica metal ca nimeni altul.

După Sepultura, Soulfly, Nailbomb, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, azi e timpul să facem cunoștință cu noul său proiect Go Ahead And Die.

Totul a fost conceput în plină pandemie atunci când unul dintre copiii lui Max, Igor Amadeus Cavalera Jr. (numele fiind inspirat de filmul preferat a lui Max, “Amadeus” de Milos Forman), a venit din Florida pentru a sta împreună cu restul familiei în Arizona. Un prilej mai potrivit, în mod ciudat, pentru a intra în studioul lui Max din deșertul arizonian de lângă Phoenix și a compune, nici ca se putea.

Max & Igor Amadeus Cavalera

Pasiunea pentru muzică a celor doi este uriașă, iar partea bună în apariția acestui proiect fiind aceea că ei îndrăgesc același gen muzical, sunt interesați de aceleași filme și au aceleași repere culturale. Așa că totul a mers ca pe roate. Inspirația a venit de la trupe precum Hellhammer, Celtic Frost, Napalm Death, Bolt Thrower sau Discharge, plus filmele horror alb negru ale anilor ‘50-‘60, la care cei doi s-au uitat mereu în perioada înregistrărilor.

Au ieșit în final 11 piese brutale, agresive, pline de energie, partea de tobe fiind realizată de bunul lor prieten, Zach Coleman, din trupa Khemmis, iar producția este semnată de Arthur Rizk (Power Trip, Code Orange, Ghostemane, Cavalera Conspiracy). Logo-ul trupei este conceput si desenat de frontmanul trupei Carcass, domnul Jeff Walker.

Primul single, cel care totodată anunța trupa și albumul, a fost “Truckload Full Of Bodies”. A apărut la jumătatea lunii martie fiind descris ca o radiografie a pandemiei prin care trecem, după care a urmat un al doilea single “Toxic Freedom” în aprilie, iar în luna mai a fost prezentată ”Roadkill”, o piesă de peste 6 minute, o combinație sludge/death metal cu blast beaturi la turatie maximă.

Mai găsim piese inspirate din “Shining”-ul lui Stephen King (“Isolated/Desolated”) sau de “monstrii” din mitologia sud-americana (“El Cuco”), iar ca o concluzie, acest album Go Ahead And Die este un mix nebun de punk, thrash din anii ‘80 și metal extrem, un soundtrack perfect pentru aceste timpuri ciudate și dure pe care le trăim. 

P.S./Trivia/Outro În 1993, Sepultura puneau pe piata “Chaos AD”, un album ce începe cu niște bătăi de inimă. Acele bătăi de inimă sunt ale lui Igor Amadeus Jr. pe când era în burta mamei, așa că dacă nici asta nu este o familie “100% metal“, atunci nu știu ce să mai zic.