GOLAN ll Intro [sau drumul din Colectiv la Zénith Paris]

Moderat, Disclosure, Thievery Corporation și Gotan Project sunt doar câteva dintre trupele pentru care baieții de la GOLAN ar deschide cu brio un concert. Mai mult de atât, îi văd finalizând cu succes un turneu international alături de entitațile mai sus menționate. Abia aștept să aud vești de cântări în State, China și Japonia și le urez să țintească cât mai sus. Precum în “anecdota” cu Salam: “să muncești atât de mult încât să nu mai trebuiasca să te mai prezinți!”.

Discul lor de debut, INTRO este un curriculum vitae excelent pentru 4 ani de muncă intensă și cântări pe nenumarate scene europene. Eu visez de când mă știu să cânt în Paris pe Le Zenith. Baieții de la GOLAN au reusit performanța asta și simt că i-a marcat, mai ales că Zenith este unul dintre cele mai reușite cântece de pe proaspatul lor disc.

Mihai, Alex și Ernesto fac dance music, mulți ar încadra soundul lor la electronic, dar în spatele fiecarei compoziții stă o precizie și atenție chirurgicală pentru ritm, bas, balans și melodii contagioase încât transcede un singur gen. Live sunt ajutați de frații Nicolau care sunt niște talente înăscute cu auz perfect și pe care îi cunosc de când erau mici și erau deja considerați child prodigies, viitoare senzații live.

Diversitatea de pe INTRO este dată de compoziții instrumentale cu intervenții de trompetă și flaut din parte lui Alex, cântece cu invitate feminine angelice precum Breathe In și Explain cu Helen și producțiile și intervențiile vocale atmosferice și procesate milimetric ale lui Mihai.

Ce este plăcut la GOLAN este că se simte o evoluție constantă. Îmi amintesc că de la prima piesa pe care am ascultat-o L’Agonia am simtit pasiunea pentru eclectic și exotism. Lonely Nights este de asemenea o melodie care te blochează pe repeat. Prin progres vizibil ma refer și la experimentare, am vazut că Alex încorporează în performance-urile live și Hang, un instrument foarte interesant și subtil, un instrument muzical relativ nou, apărut în 2001 în Germania.

Odată cu cantitatea mare de cântari GOLAN, mi se pare că și calitatea performance-urilor creste și faptul că au ajuns pe atâtea scene din Romania și Europa îi face mai încrezatori, atenți și pretențiosi. Exact cum Prince spunea o dată: ”de ce să ii dau publicului ce vrea, când eu prefer să îi dau ce are nevoie.”