Imperial – Soen

Primul motiv când am zis că trebuie să ascult trupa asta a fost acum vreo 10 ani, la apariția albumului de debut “ Cognitive”, văzând pe vinil un sticker pe care era scris “featuring ex-Death member Steve DiGiorgio & ex- Opeth member Martin Lopez, mixed by David Bottrill( Tool)”.

Deci nu puteam să nu-i dau play, iar primul lucru care mi-a rămas în cap, atunci când l-am ascultat, a fost asemănarea de multe ori mai mult decăt evidentă (ca să nu zic altfel) cu cei de la Tool. De atunci și până acum, cei de la Soen și-au dezvoltat propriul lor stil, au avut ceva schimbări de componență, au cântat mult (inclusiv în România) și au mai scos câteva albume de studio, (cinci mai exact) ultimul, intitulat “Imperial”, în acest an.

Este clar că Soen au ajuns în 2021 la un sound al lor propriu (consolidat definitiv, părerea mea, cu precedentul material “Lotus”), cu o combinație de melodicitate, prog metal, atmosferă și având o armă secretă în impresionanta voce a solistului Joel Ekelöf.

Ce e pe acest album? Trupa continuă ceea ce a început pe albumele anterioare, dacă sunteți familiari cu ei este un material care o să vă bucure, dar nu neapărat o să vă aducă ceva nou. Un album și pentru cei care ascultă Katatonia sau Haken, un album de 8 piese mixate de Kane Churko, cel care a stat la pupitru de producție pentru 5 Finger Death Punch, Ozzy Osbourne sau Hellyeah!.

Piesele se leagă frumos. Avem cântece precum “Lumerian” sau “Deceiver” cu niste riff-uri demențiale de chitară ce te fac să dai din cap, avem piese soft (“Fortune” si “Illusion”) pline de emotie, feeling si melodicitate, avem “Monarch” cu a sa orchestrație grandioasă de final și mai e și preferata mea “Antagonist”, pe care cred că am ascultat-o de cel puțin 50 de ori.

Pe “Illusion” am simțit un vibe de A Perfect Circle – “Dissident”, un amestesc de jazz, clape , o parte Meshuggah, plus ( din nou) vocea absolut majestoasă. Albumul ăsta a venit după ce, ca urmare a pandemiei au trebuit să anuleze toate planurile de concerte și s-au refugiat în studio, unde timp de 12 ore pe zi au lucrat la ceea ce a devenit “Imperial”.

Cred că ăsta e albumul cu care Soen au prins încredere definitivă în ceea ce fac și mă gândesc că ceea ce urmează pentru ei va fi cu adevarat… Imperial.

P.S. – anul viitor în cadrul turneului de promovare al acestui album, Soen vor cânta la Cluj pe 17 Mai, la Form Club, iar pe 18 Mai în București, în club Quantic.