În asteptarea primului album, Balkan Taksim a lansat Lunca!

Balkan Taksim a lansat Lunca și acum nimic nu pare să mai stea în fața noului album. Disco Telegraf se va lansa pe 28 mai .

Balkan Taksim / foto Miluță Fluieraș

Muzica Balkan Taksim este o declarație curajoasă și bine gândită. Combinația de muzică tradițională cu cea electronică face ca produsul să fie unul trascultural. Primele trei piese dezvăluite de pe album, Zalina, Anadolka și Lunca, plasează trupa într-o zonă aproape deloc explorată până acum în România.

Sașa-Liviu Stoianovici / foto Miluță Fluieraș

Așa cum spune și titlul, formația a reușit să sintetizeze toată adunătura balcanică. Fiorul autentic este dat de multiplele intrumente tradiționale și de abia acum vine partea intersantă, pentru că peste acestea se suprapun sunetele electronice, dublate de un bass teribil.

Balkan Taksim întră într-o ligă selectă, cea a trupelor românești inovatoare. Inovează prin sunet și inovează prin conținut. Combinația asta îi dă unicitate, una care nu vine doar din sunet și conținut, ci mai ales din diversitate.

Alin Zăbrăuțeanu / foto Miluță Fluieraș

Cele trei piese single de până acum sunt trei registre diferite. Chiar dacă meniul este același, tradițional plus electronică, fiecare ne aruncă într-o cu totul și cu totul altă lume. Zalina era fată de gospodin român, Anadolka depășește granitele noastre, iar Lunca ne spune o poveste de dragoste.

Muzica celor doi este într-o relație de conviețuire. Toate elementele acustice sunt sprijinite de aranjamente electronice. Însă între ele, uneori, se simt tensiunile unor lumi atât de diferite (atât acustic, cât și senzorial).

Balkan Taksim / foto Miluță Fluieraș

Dintre cele trei piese amintite Lunca (noul single) reflectă cel mai bine starea asta de aparent conflict. Sunt două momente, unul pe începutul piesei, celălalt spre final când sintetizatorul inundă piesa și pentru un moment ai senzația că acusticul se înneacă. Pe final, impresia asta de amplificare este si mai mare.

Balkan Taksim este simbioza între doi muzicieni excepționali: multi-instrumentistul Sașa-Liviu Stoianovici și producătorul Alin Zăbrăuțeanu (în cel mai bun rol jucat până acum).

Lumea Balkan Taksim pare un soi de then and now în care interesul lui Sașa pentru etnografie, pentru lumea țărănească, pentru lumea asiatică, pentru cea balcanică se suprapune cu priceperea lui Alin de a transforma și supune sunetul.