Indie tropical, Balun – Pulsos

Indie tropical, ăsta este stilul la care este încadrată Balun. Trupa originară din Puerto Rico a combinat, încă de la debut, tehnolgia cu sunetul indie și cu influențele locale.

Balún

Evoluția muzicală a fost desăvârșită  cu Prisma Tropical printr-un sunet matur și creativ. Atât de creativ încât i-au dat și un nume, dreambow. Evident că este o corcitură stilistă, dar nu în sensul peiorativ. Explicațiile ar putea dura o veșnicie, ori noi nu avem atât timp pentru unn lucru aparent minor.

Balún – Prisma trocipal

Dembow este un stil originar din Jamaica. Balun a luat esența lui tropicală și i-a adăugat dream pop-ul într-un sunet greu de sintetizat. Pentru că influențele din amestec pot fi selectate separat. Dembow, reggaeton, dancehall se amestecă cu synth pop, dream pop și shoegaze. Așa că indie tropical reflectă bine stilul abordat.

Balún

Sigur că tot albumul este interesant, pe alocuri intrigant, dar după e temeinică ascultare a lui m-am oprit la Pulsos. Colaborarea cu Antibalas adaugă acel ceva ce lipsește într-un mod evident celorlalte, pachetul de alămuri.

Lipsa vocii este suplinită de culoare formidabilă pe care o adaugă alămurile pentru loop-ul de bass și secția ritmică și mă face să mă întorc aproape 40 de ani în timp. La hipnotica piesă Walking In Your FootstepsThe Police.

Antibalas este un colectiv din New York construit pe modelul Africa '70 a lui Fela Kuti. Muzica lor nu este afrobeat pur, urmărește limbajul afrobeat, dar adaugă dub, instrumente tradiționale africane, jazz și funk.