İstikrarlı Hayal Hakikattir – Gaye Su Akyol

Gaye Su Akyol este absolventă de antropologie socială și pictură și a crescut înconjurată de muzică. Mama a fost funcționar public și mare amatoare de operă, în timp ce tatăl, artist plastic, asculta pop și jazz turcesc. Unchiul era fan Anadolu Rock și Led Zeppelin, iar fratele a făcut-o să descopere Nirvana la 10 ani. Și cartierul în care a crescut, o zonă cosmopolită numită Kadıköy-Moda, a contribuit la ambianța boemă: străzi înguste, cafenele, baruri și cluburi.

Atmosfera universală în care a crescut și în care vedetele locale ca Mehmet Barış Manço, Erkin Koray, dar mai ales Selda Bağcan erau ascultate în egală măsură cu Kurt Cobain și Led Zeppelin a dus la combinația de rock contemporan (da, cu diverse influențe) cu muzica populară turcească.

Akyol se consideră o artistă protestatară, care știe să mânuiască metafora pe post de armă pentru că, spune ea, dacă folosești lozinci, “asta nu produce niciun efect asupra oamenilor”. Muzica ei este autentică și originală pentru că ea trebuie să transmită “durerea și fericirea culturii în care ai crescut”.

“İstikrarlı Hayal Hakikattir” depășește cu mult cadrul turc. Akyol pleacă de la psihedelismul turc de acum 50 de ani, îl convertește la modernism și adaugă influențe de muzică occidentală, care merg de la Nick Cave până la Lana Del Rey.

Piesa are un mesaj militant și merge împotriva evadării din cotitian. Este un vis de a lupta împotriva răului de orice fel, generat de războaie, la rândul lor generate de oameni nebuni.

“İstikrarlı Hayal Hakikattir” este o lucrare spendidă, stilurile și influențele se mixeaza superb, după refren chitara intră cu o mare forță și este dublată de o îngânare feminină subtilă, fină, abia perceptibilă iar scena este finalizată de un cor bărbătesc care doar punctează, dar care revine și reia refrenul, aproape acapella, pe finalul piesei.

Îi putem spune pop, dar doar ca imagine. Din punctul de vedere muzical piesa este la bază o baladă rock care este îmbrăcată în primul rând cu influențele populare turcești. Chitara surf rock, foarte prezentă de asemenea, coincide temporal cu perioda de naștere a rock-ului psihedelic turcesc (anadolu rock).