Jaime – Brittany Howard

Jaime este debutul lui Brittany Howard solo. Plin de o energie specială, la fel cum sunt și albumele Alabama Shakes.

Brittany Howard

Brittany Howard este o mare maestră a împletirii stilurilor și a stărilor sufletești. Jaime este o lucrare apropiată de Britany și cu o semnificație puternică. Albumul poartă numele sorei lui Howard, care a murit la 13 ani, după ce a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer. 

Dar albumul nu este despre Jaime, este despre Brittany și despre vulnerabilitatea ei, despre identitate, sexualitate și traumatisme. Modul de abordare este unul îndrăzneț, pe alocuri chiar experimental și, de ce nu, brutal. Brutalitate nu în muzică ci în textul de o rară aciditate. 

Brittany Howard

Brittany Howard a compus toată muzica de pe album, ba, mai mult, l-a și produs. Ea dovedește că, pe lângă compozție, aranjament, cântat excepțional la chitară, poate subjuga și sunetul. Poate pentru că albumul este atât de personal a venit și alegerea producție. 

Cine altcineva o cunoaște atât de bine? Ea reușește prin producție să depășească niște bariere. De exemplu, pentru că o piesă atât de repetitivă ca Georgia. Versul “I just want Georgia to notice me” este spus până la obsesie. Piesa este atât de simplă, dar devine magică numai din inflexiunile vocii lui Howard și din deschiderea și amploarea sunetului din ultima parte. 

Brittany Howard cu Alabama Shakes

Jaime este despre întoarcea lui Brittany în trecut. O întoarcere la viața pe care a dus-o, la toate stările teribile pe care le-a trăit (“all the ugly things about the past”) și care au modelat-o. Un album splendid pentru o exorcizare în care sexul, rasa și religia sunt tratate în primul rând cu tandrețe și îndrăzneală.

Deși albumul strânge în el atâta frustrare, atâta durere, atât dramatism, Brittany Howard îți dă impresia că pentru ea muzica nu necesită niciun efort.

Piese cheie: Stay High, Baby, Short And Sweet, Georgia