MC Solaar – Inch’ Allah

Multe voci din Hexagon, la care mă alătur și eu, îl consideră pe MC Solaar cel mai bun artist francez de hip hop al tuturor timpurilor, mă rog, de când e hip hop ul pe pământ.

Claude M’Barali, ăsta este numele lui, s-a născut în Senegal, dar părinții lui sunt din Ciad. Oamenii au emigrat în Franța, au trăit în suburbiile Parisului unde s-au tot mutat din loc în loc. 

Primul contact determinant cu muzica l-a avut la 12 ani când a descoperit Zulu Nation și a devenit fascinat de Afrika Bambaataa. Primul album, Qui seme le vent recolte le tempo, primul succes. 

Inch’ Allah vine la 10 ani după lansare lui ca artist și ne rata un Solaar matur care știe sa jongleze nu numai cu vorbele ci și cu ritmurile world.

Iar vorbele lui sunt întotdeauna cu multe sensuri. Pentru că Solaar este un expert al metaforei. Textul de la Inch’ Allah începe cu povestea unei fete la aeroport. Venită în Franța pentru o schimbare de decor. Pentru foarte multe fete venite în Occident din Africa magrebiană, schimbarea nu înseamnă neapărat ceva mai bun. Din contra.

Iar textul lui Claude o spune destul de explicit. Fata ajunsă pe un trotuar de langă o stație de metrou recunoște cu ce se ocupă:

J’suis call-girl / Collecte les euros avec ma belle gueule

Si continuă:

J’suis là pour les minets qui ne veulent pas rester seuls / C’est ainsi que je vie dans cette urban jungle.

Într-un trist nomenclator al meseriilor ceea ce face fata se numește lucrătoare sexuală.

Unul dintre tipi se îndrăgostește de ea și vrea să se căsătorescă cu ea. Nu știm finalul, pentru că după încă un refren Solaar schimbă oarecum subiectul și trece la tema ce l-a interesat de la început. Claude consideră astfel de fapte drept război. Unul dus de niste persoane fără frică de Dumnezeu. El are și niște dorințe:

Je souhaite que la guerre laisse place à la paix / Et que les pacifistes prennent la place des guerriers / Qu’on balance de l’amour dans les états-majors / Que l’on interdise la loi du plus fort

Inch’ Allah este o piesă cu o temă globală. Ea aduce la un loc două tipuri de crime, traficul de persoane și războiul. Pe amandouă el le amestecă voit și crede că dispariția lor ar putea avea sens doar prin pace.