Mdou Moctar – Chismiten

Mahamadou Souleymane alias Mdou Moctar

Prima sa chitară a fost o improvizație de mare clasă. Mdou Moctar provine dintr-o familie foarte săracă, din zona minieră Arlit, din Niger, așa că, bani de chitară nu a avut. Improvizația a fost pentru el soluția. O chitară veche și un cablu de bicicletă s-au metamorfozat într-un instrument cu 5 coarde. Pentru atât i-a ajuns cablul. 

Influențe

Norocul său a constat în muzică și în ascultare unor artiști ca Abdallah Oumbadougou. Mdou Moctar a evoluat stilistic în permanență și pornind de la vocea trecută prin auto tune având puternice înfluențe hausa a ajuns la un psychedelic rock. Așa arată Ilana (ultimul album lansat), probabil printre cele mai bune albume ale genului din decada 2010.

Mdou Moctar spune că, deși tradițională, muzica sa a fost puternic influențată de chitariști ca Jimi Hendrix, Eddie Van Halen sau Prince. Sigur că și el și-a îmbunătățit și rafinat în permanență tehnica, dar dincolo de asta, sunetul chitarei a devenit mai sofisticat. Moctar a introdus influențe occidentale în muzica sa, dar în niciun moment sentimentul de arhaism și tradițional nu este înăbușit.

Religie și crez

Ultimul single al lui Mdou Moctar, Chismiten, rămâne fidel rock-ului tuareg. Însă acest Hendrix saharian știe și mai ales simte proporția optimă dintre influență tradițională și modernism. Tema piesei este despre pierderea sinelui și căderea în invidie și gelozie. Mdou nu vorbește despre o persoană anume, el generalizează și spune că se întoarce spre Allah pentru a fi îndrumat.

Și aici vine partea frumoasă, viziunea lui despre religie și muzică. Mdou Moctar crede că a fi musulman nu-l poate împiedica să fie artist. Pentru că muzica poate ajuta oamenii, dar, mai ales, îi poate educa. Mesajele pot ajunge mai ușor la oameni, iar Moctar crede că asta și face, este un ambasador, un mesager, un povestitor.

Chismiten este un splendid exemplu de corespondență biunivocă. Este în același timp, atât tradițională, cât și modernă. Este în același timp, atât religioasă, cât și laică.