Muzica în (de)serviciul stării de bine

Consumăm muzică pentru a părăsi o stare pentru o alta (mai bună) sau pentru a întreține o stare (deja bună). Ce ascultăm ne determină dis-poziția, adică atitudinea față de ”lucruri”, semeni, probleme de depășit peste zi. Consumăm (1) ce muzică vrem noi (democrația mp3/youtube) și/sau (2) ce muzică ne oferă radioul FM/online.

Dacă ne gîndim la experiența unui consumator de muzică ”neaventuros”, ambele alegeri suferă de prejudecata de a-i confirma, parcă la infinit, preferințele muzicale pe care le are deja. În timp, din ce muzică iși sau i se propune, nimic nu-l mai surprinde. Experiența devine ternă — the same nice, old, safe tunes in an endless rotation.

Muzica descărcată și apreciată volumetric nu lasă loc pentru discernămînt. Omul e copleșit de inflația de conținut și blocat în alegere. Muzica e degradată înspre condiția unei mărfi amorfe.

Omul de radio nu ajută mai mult — joacă cu playlist-urile atît de mult la siguranță, încît nu e de mirare ca industria FM, per total, a devenit irelevantă cantonîndu-se în provincialism profesional și ignorînd atîtea ”triburi” atît de mult timp.

Conform www.romaniaradio.ro în Romania operează astăzi 200+ brandu-uri FM unice. Nu sunt foarte sigur ca firmele care le operează se simt foarte bine. Multe stații FM locale, care nu sunt parte a unei rețele consacrate, sunt insigne de distincție care servesc avansării intereselor comerciale non-media si influenței ”liderilor locali” care le dețin. E clar simptomul unei piețe care necesită, pe de-o parte, consolidarea datorită supracapacității în raport cu valoarea pieței de publicitate și, pe de altă parte, o revitalizare în administrarea conținutului și abordarea ascultătorului/consumatorului. Ceea ce creează oportunități bune pentru producătorii de conținut care își propun să ”federalizeze” stații FM vulnerabile livrîndu-le emisiuni de calitate deja împachetate și valorificînd, în felul acesta, o audiență consolidată strînsă în jurul distribuției produsului media.

În lipsa unor FM-uri decente și datorită îmbunătățirii mijloacelor oferite de tehnologie, refugiul consumatorului ”aventuros” de muzica a devenit radioul online sau serviciile de streaming (ex., Spotify). În România au apărut posturi online care își propun să valorifice audiența FM premium abandonată de Guerrilla (autobaza; strong; cooperativa urbana; și, bineînțeles, eclecticfm.ro). Dintre toate astea, preferința mea, vecină cu entuziasmul, este pentru eclecticfm. Eclecticfm deschide consumatorului ușa către un nou univers de muzică, nebănuit de vast și vibrant. În timp, descoperirile muzicale sunt ca o revelație. Te întrebi cum de e posibil ca din atîta vitalitate creativă produsă în fiecare săptămînă de industria muzicala de pe fața pămîntului, ție să îți fi fost propusă atît de puțină pentru atît de mult timp de provincialii timizi ai FM-ului.

Deocamdată, radiourile online independente nu au un model de afacere viabil comercial cît timp nu impun un paywall/abonament (precum fac ziarele care produc conținut de calitate) sau nu reușesc să găsească formula secretă de-a produce bani (”money around music”) în jurul platformei online (ex., concerte, concept de petreceri, ambient muzical în outleturi HORECA) valorificînd fidelitatea audienței și consacrînd cîntăreți/formații cu potențial. Este evident că viabilitatea modelului de afacere al industriei muzicale ține din ce în ce mai puțin de distribuție și din ce în ce mai mult de valorificarea ”live acts”. Tendința industriei conferă o independență crescîndă muzicienilor, reducînd barierele de lansare.

Pe acest fond, părea că anemia modelului de afacere al caselor de discuri și atomizarea audiențelor, nu va face decît să reducă potențialul financiar al industriei muzicale. Însă, recent anunțatul serviciu de streaming Apple Music pare că adresează la timp nevoile industriei și ale consumatorilor. Nici Spotify, nici Pandora, nu au forța Apple de a impune un salt la nivelul următor pentru toată lumea din lanțul valoric al industriei. Odată cu Apple Music se lansează postul de radio online Beats 1. Prin Beats 1 li se propune consumatorilor să descopere în playlist-uri nume noi, pline de vitalitate, propuse de cei mai buni DJ din lume angajați de Apple. Obiectivul Beats1 este să formeze gusturi, îndreptînd apoi audiența către serviciile de streaming Apple Music si cumpărare mp3-uri iTunes.

Prin urmare, nu putem să nu observăm că mutarea Apple validează din plin ce propune eclecticfm.ro audientei sale și îl situează înaintea vremurilor (ceea ce nu e întrutotul bine cît timp audiența locală, alienată atîta timp, disonează cu noul și necunoscutul).

Pînă la urmă, toată mirarea mea de consumator involuntar de muzică se reduce la asta — de ce nu apar Robin & the Backstabbers sau The Mono Jacks niciodată în heavy rotation-ul Romania Actualități și EuropaFM? Sper că eclecticfm.ro o să găzduiască dezbaterea ca pretext al interacțiunii cu audiența. 🙂

PS: mai multe despre “Why Apple is bothering with radio?” găsiți aici: www.bbc.com