Nusrat Fateh Ali Khan – Dil Da Rog Muka Ja Mahi

Nusrat Fateh Ali Khan este considerat a fi unul dintre cei mai mari soliști vocali a căror voce a fost înregistrată vreodată. S-a născut în Pakistan și a cântat la inceput qawwali. O formă de, și aici nu știu dacă este cea mai bună traducere, muzică devoțională.

Dimensiunea lui Nusrat Fateh Ali Khan este colosală. Occidentalii il numesc Elvis al estului (pe care îl și întrece la vânzări worldwide) sau Bob Marley al Pakistanului. Asta ca să fie clară dimensiunea omului. Lista artistilor influențați de el este mare și o deschid cu Jeff buckley, apoi cu Edie Vedder, Peter Gabriel, Joan Osbourne sau Mick Jagger.

Nusrat Fateh Ali Khan

În 2007 producătorul de muzică electronică Gaudi, a obținut acces  la înregistrările din catalogul de la Rehmat Gramophone House (casa de discuri a lui Khan din Pakistan). Gaudi a lansat un album cu piese cu totul noi compuse în jurul vocilor existente. Albumul se numeste Dub Qawwali.

Nusrat este venerat în primul rând pentru spiritualitatea sa. Aici nu mai ținem seama de limbă, vocea lui depășește granițele lingvistice. Gaudi a unit elemente comune ale artiștilor săi preferați, iar mesajul unificator este cel al păcii și al dragostei.

Gaudi

Dil Da Rog pornește lent, sampla din Kraftwerk Das Model se însinuează și ritmul este cel impus de germani. Numai că vocea lui Nusrat Fateh Ali Khan întră rapid și odată cu ea este dezvăluită toată splendoarea piesei. Fină, delicată, gradioasă.

Das Model însoțește vocea lui Khan pe tot parcusul piesei și o face în cel mai firesc mod posibil.

Cu ajutorul unei sample din muzica electronică, cuplată la vocea legendarului Nusrat Fateh Ali Khan și a ritmului de reggae, Gaudi a construit o minunăție de piesă. În mai puțin de 30 de secunde Dil Da rog Ja Mahi propune o ciocnire a civilizațiilor. Trei direcții, aparent diferite, coexistă. Și rezistă.