Peace Or Love – Kings Of Convenience


Prima dată când am ascultat acestă trupă cred că se întâmpla acum aproape 20 de ani, iar primul lucru ce mi-a trecut prin cap a fost “hmmm.. ce piesa de la Simon & Garfunkel este asta?”. Am aflat imediat că nu este vorba despre cei doi folkisti americani, ci despre Erlend Øye și Eirik Glambek Bøe, doi tipi din Bergen, Norvegia, ce scot muzică împreună sub denumirea de Kings of Convenience.

Cei doi s-au cunoscut încă din școala generală și au scos până acum câteva albume foarte frumoase “Quiet Is the New Loud”(2001) împreună cu producatorul celor de la Coldplay (Ken Nelson), “Riot on an Empty Street” (2004) și “Declaration Of Dependence” (2009), Erlend având în ultimii ani  și proiectul său solo The Whitest Boy Alive plus colaborări cu Rokysopp și Schneider TM.

Când lumea avea nevoie de ei cel mai mult, iată că “regii” au revenit pe data 18 Iunie 2021, după 12 ani de pauză cu un nou album “Peace Or Love”, continuând cu ceea ce ne-au obișnuit și până acum: chitări acustice, melodii directe, frumoase, liniștitoare, voci șoptite, corzi de nylon, armonii calde, muzică pentru dimineți de vară cu geamurile deschise spre malul mării. Lucrul la acest album a început în 2016, dar distanța dintre cei doi (Erlend locuiește în Sicilia de mai bine de 10 ani, iar Eirik în Norvegia) a fost în principal marea problemă în finalizarea lui.

Pe album o găsim și pe cântăreața canadiană Feist (Broken Social Scene) cu care cei doi au mai colaborat în 2004, acum ea fiind prezentă pe doua piese “Love Is A Lonely Thing“ și “Catholic Country” (cu al ei iz de bossa nova), ambele fiind structurate și aranjate la People Festival din Berlin. Acest material este, totodată, și cel mai scurt dintre albumele trupei, el având 11 piese intinse pe o durata de 37 de minute.

Găsim piese absolut minunate: ”Rumours” ( cea care deschide albumul și este preferata mea), “Angel“ (prima piesă la care s-a lucrat pentru album), “Fever” (concepută în urma unei excursii în Madrid), având un final instrumental mai lung decât cu ce eram obișnuiți de la cei doi.

Plus “Love Is A Lonely Thing” ce se termină brusc, simplu cu versurile ce dau și titlul piesei, “Catholic Country” singura piesă cu un drum beat de pe album și una dintre cele mai bune piese scrise de ei vreodată. “Song About It” este parcă un omagiu adus muzicii pop a anilor ’70, “Rocky Trails” (cu sunete de vioară și marimba) și “Killers” arată exact frumușetea momentelor unor piese Kings of Convenience și mie mi-au dat un sentiment de “acasa”.

Ultima piesă “Washing Machine” o metaforă folosită pentru a descrie stările schimbătoare dintr-o relație, piesă incheiată cu versurile “Go And Find Somebody Else”. Versuri despre viață, despre mici drame existențiale ce apar inevitabil la noi toți, despre mister, despre romantism, despre speranță, despre vise, despre tristețe.

Vorbind despre acest album, Eirik zicea ca “este foarte, foarte greu să faci ceva să sune simplu” ți cred că are dreptate. Ideea este că atunci când reușești să iasă și frumos, și simplu atunci apar Kings Of Convenience, iar noi avem un nou album de suflet în playlist.

În cazul de față el se numește ”Peace Or Love”…

Mulțumim, Kings Of Convenience! Era nevoie de voi!