People Have The Power, cântecul ideal de protest

Patti Smith, poate cel mai punk personaj feminin din toate timpurile, a inventat, odată cu People Have The Power, cântecul ideal de protest.

Melodia este una dintre cele mai puternice teme pentru protest (nu revoltă, nu rebeliune). Mai mult, People Have The Power are un suflu optimist și se poate adapta foarte ușor oricărei cauze.

Patti Smith s-a aflat în centrul nemulțumiților din anii ’60, probabil cea mai seminală perioadă pentru proteste. Ea a încercat să capteze toată energia acelor ani și s-o aducă în anii ’80.

Patti Smith

Muzica cântecului a fost scrisă de soțul său, într-o atmosferă 100% domestică. Patti curăța niște cartofi. Dar lăsând amănuntul ăsta nesemnificativ în urmă, ea și Fred "Sonic" Smith (membru al influentului grup MC5) au vrut să reînvie o cultură a protestului pierdută în anii ’70.

Amândoi au protestat împotriva războiului din Vietnam într-un moment în care vocea culturală a unor astfel de persoane era foarte puternică. Un moment de acest tip, cu acea energie, asta au vrut să recreeze. Fred își dorea cântecul ideal de protest, pe care să-l poată cânta toată lumea și să se poată adapta la mai multe cauze.

Viziunea lui Fred a molipsit-o pe Patti. Ea a scris textul cu credință și convingere, ăsta e unul dintre motivele pentru care corul de pe refren îți face pielea de găină. Credința și convingerea că orice visăm putem înfâptui, pentru că uniunea ne dă puterea să schimbăm lumea.

“The people have the power
To redeem the work of fools The power to dream, to rule
To wrestle the world from fools…”