Plurabelle || Phantom Pyramid

Ok, deci in muzica electronica succesul consta in arta de a face clatite. Asezarea cu talent a straturilor la temperatura si tempo-ul care trebuie. Lucru de care Alex si Cristian se pot mandri ca au facut-o pe LP-ul cu care Plurabelle au debutat la mijlocul anului. Phanton Pyramid lansat pe 16 iunie AC este unul dintre cele mai relevante releasuri electro romanesti ale anului. Ca drept dovada albumul de zece piese a iesit la labelul galic Stellar Kinematics si a pus Romania pe harta electro a Frantei.
plurabelle-360x360
Nu de alta, dar atat bucataria romaneasca si cea frantuzeasca au avut intotdeauna o relatie speciala, precum si industria auto si colaborarile celor doua tari amatoare de prajeli. Duo-ul de electro-weirdness si “prajeala” lor sunt pe aceeasi lungime de unda si ar putea deschide cu brio orice concert Royksopp, The Knife sau Bjork, cu melanjul lor de abstract electro, un pic de tehno, un pic de indie, sintetizatoare intunecate si glitchuri colate cu beaturi fortoase care se aud mai bine pe caseta intr-o Dacie veche sau Renault optzecist si de ce nu chiar un Delorean. Delorean cu care sa ne intoarcem in timp in anii optzeci ai freaksilor precum Grace Jones si Alessandra Mussolini care rupeau ringu’ de dans cu disco nebun. Cele 3 single-uri de pe Piramida Fantoma sunt cu adevarat piesele de rezistenta, de la nebunia de anti-hit care este “Lindo” la pseudo-balada “Blood” si imbinarea perfecta intre sonic si vizual, indie-schizoida “Our Fires”. Clipul “Lindo” realizat de vesnicul collaborator Fierbinteanu, Bogdan Stamatin a fost selectia oficiala la The European Independent Film Festival 2014 si este un traseu frenetic, o critica sociala est-europeana. Avem de a face cu apatia clasei de mijloc bucurestene RELOADED!

Capodopera 8-bit horror, “Our Fires” este realizata de Mattis Dovier care de curand a facut un graphic novel cu cei de la Wild Beasts. Se pare ca clipul plurabellian realizat de artist face referire la Maruo Suehiro si stilul “ero-guro” prescurtatea de la erotic-grotesque style, adolescencenta ca metamorfoza intr-o bestie si nu in ultimul rand un tribut adus filmelor de serie B, mai precis la universul lui Charles Burns, ilustratorul regizorului John Carpenter.
In concordanta cu soundul alienant al discului, clipul piesei “Blood” exploreaza natura repetitiva a conditiei umane si tensiunea care apare in orice relatie fie ca este una de cuplu sau una de parteneriat.

De ce am adus vorba acum la sfarsitul anului despre releasul Plurabelle? Pentru ca mi se pare inceputul sfarsitului inecului noului val al muzicii indie locale intre granitele Romaniei! Press play, escape intr-un univers paralel de zece piese care par coloana sonora a filmului The Cube.