QUEEN II The Show Must Go On

Oare ce simte cineva care tocmai a aflat că suferă de o boală incurabilă, dar care cântă din tot sufletul “who wants to live forever”?Sau când își cântă propria moarte?

“Show Must Go On” încheie istoria Queen printr-un mesaj dual. Este ultimul cântec din ultimul album înregistrat cu Freddie. Este ceva care pune punct, încheie o relație. Dar mesajul este mult mai nuanțat, la fel și situația în care se află Freddie când își cântă propria moarte. “Must Go On” sugerează o continuare. Este, poate, o dorință a lui Fred în fața morții iminente (“I guess we know the score” ). Mercury privește moartea teatral, iar cântecul ăsta îi dă ocazia să o pună în scenă și evident să se joace cu mințile noastre. Este un one man show, cu el într-un rol de pantomimă. Ghicim durerea, ghicim zbuciumul, dar tot timpul, tot timpul omul ăsta a jucat un rol pe scenă. Și atunci așa ne-am obișnuit cu el. Așa îl știm, cu zâmbetul pe buze iar versurile “inside my heart is breaking, my make-up may be flaking, but my smile, still, stays on” devin, poate, cele mai autobiografice. Un suflet zbuciumat care prin artă și-a găsit o liniște relativă.

May a compus o piesă fantastică și a intrat adânc în sufletul lui Freddie, asta arată cât de bine îl cunoștea, dar arată și ce ocazie splendidă i-a dat pentru despărțire. Ea este anunțată în versurile piesei, moment în care el evocă marile succese ale trupei (fairy tales of yesterday), este timpul desprinderii, este timpul eliberării, este timpul zborului (“i can fly, my friends”).

Zbor lin, Darling! I miss you so much!