Sweep It Into Space – Dinosaur Jr.

De fiecare dată când vine vorba despre Dinosaur Jr. am o stare de bine pentru că este una dintre trupele mele alternative favorite ale anilor ’90.

Țin minte că am întegistrat în acea perioadă, pe video de pe MTV, o piesă Dinosaur Jr. “Feel The Pain” din emisiunea “120 minutes” și am ascultat-o cred că de 1000 de ori până nu a mai mers caseta. Mă rog, cumva nostalgia și bucuria de a-i asculta m-au ținut mereu aproape de trupa asta și am fost tot timpul la curent cu orice miscare a lor.

Au fost denumiti de curând “AC/DC-ul scenei indie” ceea ce e justificat datorita longevității de aproape 40 de ani. Plus faptul că au găsit acea formulă muzicală cu care au defilat prin carieră.

”Sweep It Into Space”, al 12-lea album din discografie, este întegistrat în formula de aur a trupei, cu cei 3 membrii fondatori , J Mascis , Lou Barlow si Murph. Albumul trebuia să apară anul trecut, dar din cauza pandemiei apariția lui a fost amânată pentru acest an.

Ideea era ca unul dintre colaboratorii pe acest album să fie Kurt Vile, lucru care din păcate nu s-a putut întâmpla din cauza restricțiilor de călătorie de anul trecut, așa că multe din părțile de chitară gândite inițial pentru Kurt au fost preluate și cântate de senor J Mascis. Singura contribuție a lui Vile fiind pe piesa “I Ran Away”, ce parcă mă duce cu gândul la Thin Lizzy.

În rest mai găsim “I Met The Stones” ce are ceva din The Stooges sau “And Me” cu un iz power-pop din playlistul unui college radio american. “Garden” pare scoasă dintr un album folk englezesc, iar vocea lui Lou Barlow îmi creează un sentiment de liniște și pace. 

Pe “Take It Back” auzim un Mellotron funky alături de un refren superb, iar ”You Wonder” mă duce cu gândul la Mark Lanegan.

În concluzie, acest nou album “Sweep It Into Space“ cred că este cel mai bun din ultimii 20 de ani ai trupei și personal mă bucur tare că este asa. Nu este un album care aduce ceva nou, dar pentru fanii trupei este tot ceea ce și-ar fi putut dori. Pentru că de fiecare dată când Dinosaur Jr. scoate un album nou, toată lumea își dorește să sune ca un album Dinosaur Jr. și fix asta se întâmplă si pe “Sweep It Into Space”.

Thank you, Dinosaur Jr.!