Temple Invisible || Enter_

Uneori lucrurile fac pur si simplu click. Cu propozitia asta continui volumul deja inceput – “Sa-mi bag piciorushu’ dar in 2014 romanii fac muzica incredibila!”

Magma (un fel de gothic-prog-rock de avangarda), Sisters Of Mercy (hard gotic cu sintetizatoare) pe de o parte, trupe mai putin in spotlight – si The Cure (proto indie-pseudo-gotic-pop), synth-pop-ul intunecat al lui Gary Numan, sa zicem si niste sclipiri Bauhausiane (post-punk dub hard rock) au pavat drumul pentru NIN – Unghiile de noua inch – de fapt cuie (pentru ca este o referinta biblica la cuiele care l-au lipit pe Hristos de cruce), Ministry (industrial metal) si de ce nu Massive Attack (bristolian trip-hop). Cum se reflecta asta in muzica romaneasca din 2014?
Temple Invisible_official photo no 2
Precum un val gentil se lasa Templul Invizibil…peste scena internationala a industriei muzicale. Tacuti si relaxati Temple Invisible cuceresc platformele, blogurile muzicale si site-urile de specialitate din afara, din lumea virtuala a muzicii de pe glob. Pas cu pas, mai aproape de un debut live undeva prin UK, poate, si unul pe bune, nu pentru public romanesc din Marea Britanie, poate in deschidere Depeche Mode, dar numai daca va fi cantat integral Songs Of Faith & Devotion. Poate chiar in State prin New York sau LA, alaturi de NIN, dar numai daca interpreteaza integral With Teeth. Ar merge si trupe precum Cold Cave sau Zola Jesus.
Soundcloud-ul este un instrument pe care putine trupe romanesti il folosesc la maximul sau de potential. Este simplu, ca mai orice site de gen, te inscrii, si apoi dai ENTER_ la butonul de upload. Magia ENTER-ului… Asa se numeste si extended play-ul cu care trio-ul bucurestean debuteaza luna asta. Deja s-au pus bine pe o harta a exotismului est-european, cel putin in perspectiva criticilor muzicali englezi, germani si americani.
Cum? Cu un sound cristalizat de digital-analog industrial-indie si cu ritmuri si chitare de Radiohead si Portishead. Groove-urile compuse atipice muzicii electro fac din Temple Invisible o trupa ex(r)otica. Vocea Irinei completeaza articulat si inventiv undele sonore imaginative generate de cei doi colegi, ritmaciul Daniel Olteanu si chitariciul-programator Costas Ivanov. Templul este o noua dimensiune sonica, una care nu poate fi descrisa sau caracterizata drept extraterestra, mai degraba retro-futurista si cu un altar dominat precum Domul din Milano de sintetizator urias cat un bloc de patru etaje, transformandu-l in “Domul din Dusseldorf”conceput dintr-o viziune Kraftwerkiano-Berniana sau Reznoriano-Caravagiana.

(Pe o cortina transparenta de dantela sunt proiectate versurile contemporane si analitice tintind obscure si ambiguu, catre automatismul vietii moderne unde suntem dependenti de technologie si internet.)

GAME OVER! Press ESCAPE!