The Night They Came Home – Mr. Bungle

Intro 1

Mr.Bungle este o trupă înființată la jumătatea anilor ‘80 de către niște colegi de liceu din Eureka, California. Trei pasionați de muzică, pe nume Mike Patton, Trey Spruance și Trevor Dunn.

Primul lor demo “The Raging Wrath Of The Easter Bunny “ a fost înregistrat în 1985 în dormitorul lui Trey si, chiar dacă calitatea înregistrării era groaznică, acea casetă a ajuns cumva prin toată America, câstigând chiar și un grup de fani printre pasionații de metal.

În 1986 cand cei de la Faith No More au cântat într-o pizzerie a orașului, tobarul Mike Bordin a primit de la cei din Mr.Bungle drept cadou acel demo. Asta a fost mâna destinului pentru că, în 1988, în momentul în care Faith No More au rămas fără solist și căutau un înlocuitor, și-au adus aminte de acea casetă și s-au gândit să-l contacteze pe Mike Patton propunâdu-i un “job”. Patton a acceptat să intre în Faith No More cu condiția să nu renunțe la Mr. Bungle și chiar să obțină și un contract cu o casa de discuri pentru acest proiect.

Începând de aici, totul este istorie. Mr Bungle scoate 3 albume de studio în anii ‘90 (“Mr. Bungle”-1991, “Disco Volante” -1995, produs de John Zorn, “California”-1999) după care, la finalul anului 2000 au intrat în “hibernare”, dar lăsând în urmă o grămadă de fani și aceste albume absolut minunate cu a lor combinație delirantă de metal, free-jazz, funk, experimental, alternativ, muzica de circ, bossa nova, surf rock, ce te poartă în toate direcțiile ca într-un rollercoaster dintr-un parc de distracții cu tematică horror. 

Intro 2

În ziua de 13 August 2019 au apărut semne de resuscitare pentru Mr. Bungle, trupa anunțând primele concerte după aproape 20 de ani. Ideea însă era că la acele concerte vor canta exclusiv primul lor demo, iar în trupă, ălături de cei 3, vor fi chitaristul Scott Ian de la Anthrax, iar la tobe fostul membru Slayer, unicul Dave Lombardo (care cânta deja alături de Patton în proiectele Fantomas și Dead Cross).

Concertele, șapte la număr, au avut loc în februarie 2020, toate fiind sold out în doar câteva minute. Au cântat primul lor demo în întregime, plus coveruri de la Fred Rogers, Cro-Mags, Circle Jerks, Siege, Corrosion Of Conformity, The Exploited și niște scurte părți din piese Faith No More și Slayer.

Surpriza a fost că în set list au apărut și două piese noi (“Eracist” și “Methematics”), piese compuse tot în anii ‘80, dar niciodată prezentate live sau în altă formă. Partea care a lăsat fanii pe gânduri a fost că nu a fost cântată absolut nici o piesă de pe albumele de studio, ceea ce a adus cumva o lumină spre ceea ce avea să urmeze. 

Intro 3

În martie 2020, Mr. Bungle, în noua formulă cu Dave Lombardo și Scott Ian, au intrat în studio hotărâți să reînregistreze acel prim demo din 1985 (care până acum există doar într-o variantă aproape inascultabilă) adăugându-i încă trei piese, tot din acea perioadă, dar neinregistrate până acum.

Pe acest demo/album găsim exact ceea ce se întâmpla în lumea lor în acei ani, adică thrash metal, Slayer, Metallica, Anthrax, Celtic Frost, Mercyful Fate, niște punk și versuri de adolescenți rebeli.

Este un album ce nu are aproape nici o legătură cu albumele lor din anii ‘90, ci mai mult este o nevoia trupei de a face dreptate unui demo și unor înregistrări de pe vremea de când erau liceeni. 

Intro 4

Albumul reînregistrat  trebuia să aibă parte de o lansare în vara lui 2020, cu turnee în America și în Europa, dar pandemia le-a dat planurile peste cap. Așa că materialul a fost lansat pe data de 31 octombrie printr-un concert live streaming din biblioteca centrală din Eureka, orașelul unde începea povestea Mr. Bungle acum 35 de ani. 

Intro 5

Concertul din noaptea de Halloween, denumit “ The Night They Came Home”, a ieșit minunat, așa că pe data de 11 iunie 2021 a fost pus pe piață sub forma de blu ray/ Dvd / Vhs și compact disc.

Aproape 2 ore de muzică plus apariții și interviuri cu Josh Homme, Eric Andre, Henry Rollins și Neil Hamburger, iar ca bonus pentru bis găsim două coveruri dupa Van Hallen (“Tora! Tora!” și “Loss of control”). 

Intro 6

Welcome back Mr. Bungle! I’ve missed you!