Tonic Immobility – Tomahawk

Un lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. Există un grup de oameni (printre care și eu) care urmărește, cumpără, promovează, susține cu fanatism și așteaptă cu sufletul la gură orice vine din partea lui Mike Patton.

În luna martie a venit rândul unui nou album, Tonic Immobility, al 5 lea al proiectului Tomahawk. Alături de Patton în acest “all star band“ se mai află John Stanier (minunatul tobar al celor de la Battles, ex-Helmet), Duane Denison de la The Jesus Lizard și nu în ultimul rând prietenul lui Patton din copilărie, Trevor Dunn cel care a mai cântat cu o gramadă de artiști printre care John Zorn, Fantomas , Melvins sau Mr.Bungle.

Tomahawk - Tonic Imobility / Ipecac Recordings / Lansare 26.03.2021

Încă de la prima piesa Shhh!, math-rock ul labirintic propus de Denison amestecat cu ritmurile amenintatoare ale lui Stanier ne pregatesc pentru ceea ce urmează.

Valentine Shine ne pune în urechi bass-ul greu a lui Dunn pe un ritm mai punk rock și cu un Patton care parcă rămane fără aer într-un mod în care doar el știe să o facă.

Predators & Scavengers are ceva din Frank Zappa și King Crimson dar în Tomahawk “mode”, apoi continuăm cu Doomsday Fatigue care prezintă latura mai lounge a trupei, cu un început ce mie mi-a adus aminte de Alice In Chains.

Business Casual este primul single al albumului, iar refrenul cu versurile Bad cholesterol business casual m-a făcut să o îndrăgesc de la prima ascultare, cu un zâmbet mare pe buze.

Piesa Howlie are un riff ce-mi aduce aminte de Digging The Grave-ul de la Faith No More și ascultând atent, există chiar și o piesă ce cochetează puțin și cu reggae-ul, Recoil, probabil cea mai ciudată de pe noul material Tomahawk. Găsim pe disc și experimentala Eureka dar și Sidewinder unde calitățile de crooner ale lui Patton se aud pentru câteva minute cu un pian pe fundal.

Piesa mea preferată este Dog Eat Dog probabil cea mai “rotunda” de pe disc. Lucrul mereu prezent în proiectele lui Patton este că mereu se înconjoară numai de muzicieni unul și unul, iar pe acest material se simte din plin.

Apropos, dacă vreți ca prietenii să vă aprecieze și mai mult puteți să le faceti cadou de Paste acest nou material, Tonic Immobility – Tomahawk, și cu siguranță acest lucru o să vă apropie…

Mille grazie, Tomahawk !!!