Top 20 albume 2014, partea a doua

Surpriza este de departe FKA Twings. Aș putea adăuga și cele două proiecte românești. Temple Invisible și Crowd Control fac partea din seria What Comes Next On 2015.

10. Crowd Control – Loading Please
Crowd Control este una dintre puținele trupe românești care cochetează pe bune, subtil cu noul r’n’b. Nu-i deloc ușor să faci asta, mai ales când matricea națională nu te ajută. Amestecul este unul fin, de unde și senzația că ai cel mai bun tiramisu în față.

09. The War On Drugs – Lost In The Dream
Adam Granduciel a scris un album pe care-ți dorești să-l pui în buclă. Este ca o sinusoidă, are mereu ceva nou de arătat, are alternanță, iar trecerile de la extaz la agonie sunt devastatoare. Un future classic.

08. St. Vincent – St. Vincent
Un album pretenșios și prețios. Se comportă ca o gazdă a dracului care te pune să te descalți la ușă. Problema se mărește, pentru că ai ciorapii găuriți. Și te roșești de rușine. Băi, și ce bunătățuri sunt pe masă.

07. Caribou – Our Love
Un album dens dar suplu, plin de texturi, ce-ti provoaca adictie. Asta si de la ritmurile perfect dansante, parca exprimate in formule matematice.

06. Temple Invisible – ENTER_
Cel mai simplu ar fi sa facem comparatii. Cu Massive Attack sau Portishead. Dar nu-s suficiente pentru a avea imaginea de ansamblu. Goticul, psihedelicul, new wave-ul, post punk-ul se imbina perfect. Collide si Disappearance iti dau confortul la adapostul caruia ghicesti noile hit-uri (da, le putem spune asa).

05. Damon Albarn – Everyday Robots
Ati ascultat ceva vesel cantat de Albarn? Nu prea mult. Cred ca asta tinde sa devina o marca a lui. Tristetea confortabila, dupa cum ar spune Pitchfork. Albarn reuseste cu Everyday Robots sa faca colajul perfect dintre Blur si Gorillaz.

04. Jungle – Jungle
Este, probabil, cel mai complex amalgam de influente muzicale, asta in primul rand pentru ca ele nu vin dintr-o singura directie. Combinatia asta de Bee Gees, Scissor Sisters, Prince, Enio Morricone, interpretata cand psihedelic cand electronic ne intinde neuronii la maxim. Unde mai pui ca si picioarele o iau la goana in ritm de dans.

03. Todd Terje – It’s Album Time
O muzica casual, exotica, erotica, croita pe o platforma disco. Oricati spuipati dam noi pe disco, putini probabil, ei bine stilul asta considerat de multi unul desuet, da coerenta albumului. In plus ii da si o alura atletica.

02. Future Islands – Singles
Nu exceleaza in privinta versurilor, dar sa-mi fie iertata treaba asta, imbinarea de cuvinte (adesea puerile), cu carcasa muzicala este sublima. Aceleasi bla bla-uri de care facem haz, “imi place de ai mei”, “imi iubesc gagica” sau vesnicile antiteze soare/luna, zi/noapte, vara/iarna populeaza versurile, dar pe bune daca-mi pasa, la cat de bine suna puse pe muzica.

01. FKA Twigs – LP1
Un debut colosal, de anvergura. Asta este imaginea noului r’n’b, facuta din deconstructia a tot ceea ce se haleste cu electro, garage, house si jungle. O muzica subtila si inselatoare. Daca nu esti pregatit pentru ea, o poti caracteriza printr-un singur cuvant: arida.