Marvin Gaye – Mercy Mercy Me (Vinerea Verde 01)

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat campania Vinerea Verde. Este o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe.

Vinerea Verde îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

În plus este și o initație la mișcare. Așa cum eu vă fac o invitație la ascultare. În fiecare vineri eclecticFM vă propune un cântec care sunt un semnal de alarmă: salvați planeta!

De ziua mondială a păcălelilor, Marvin Gaye primea de la tatăl său, un glonț în inimă. Mortal. Nu te lăsa păcălit să crezi că Sexual Healing este cea mai mișto piesă a lui Marvin. Te înșeli. Grav de tot.

Marvin Gaye

Cele mai mișto vin dintr-o perioadă mai timpurie, începută de la jumătatea anilor ’60 și concretizată magistral cu albumele What’s Going On și Let’s Get It On.

Las asta aici, Mercy, Mercy Me (The Ecology), o altă piesă deturnată de la sensul inițial de animatori idioți, și iar nu te lasă păcălit de titlul zaharat. Este una dintre cele mai dureroase și triste declarații despre ce facem cu planeta noastră.

Versurile profunde ale piesei vorbesc despre lucruri pe care le știm, dar pe care nu dăm doi bani. Nu dăm pentru că ne pasă doar de noi.

Cerul albastru nu mai este albastru, viața acvatică este distrusă, vărsările de petrol ucid oceanele, stratul de ozon se rarefiază, radiațiile ne distrug pielea. Cântecul nu se termină vesel sau cu vreo soluție găsită de Gaye. Asta nu e treaba lui. Se termină cu două întrebări pe care toți ar trebui să ni le putem. Două întrebări pe taie până la os.

What about this overcrowded land?
How much more abuse from man can she stand?

Și asta se întâmpla în 1971.

Păcăleli plăcute!