Vița de Vie – Soundcheck Attack

Soundcheck Attack deschide un an greu și frumos pentru Vița de Vie. Uite cum încep cei cinci o aniversare inedită de 25 de ani de carieră.

Se știe atenția lui Adrian Despot la detalii, și nu numai a lui, așa că jocul care deschide aniversarea este unul personalizat. El vine cu o coloană sonoră în 8-bit (vorbim la final despre ce înseamnă).

Oamenii ăștia au petrecut 25 de ani incredibili și s-au gandit la joc ca la un cadou pentru fanii lor. Este unul dintre felurile lor de a spune un magic mulțumesc.

În afara jocului care este simpatic (mi l-am instalat și eu), fanii au parte și de o coloană sonoră originală. Despot a numit-o cu umor, Greatest Bits. Adică o colecție de piese Vița de Vie, reinterpretate în 8-bit.

Eu am ratat magistral nebunia 8-bit. Cu măiestrie aș putea spune. Cu toate că tata îmi luase un HC 90, nou, țiplă. Mi s-a părut totul prea complicat, iar cea care m-a deranjat cred că a fost grafica. În fine, neimportant. Cu ocazia lansării jocului ăstuia, am stat puțin de vorbă cu Adrian Despot și am aflat câteva dedesubturi, dar nu numai.

Adrian Despot

1. De la ce a pornit ideea jocului?

După ÎN CORZI, albumul nostru simfonic făcut împreună cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș la Awake, eram în fața unui impas. What’s next?

Ce faci după un album simfonic, pentru a-l surclasa și merge mai departe? Nu prea ai ce să faci… Doar dacă nu cumva schimbi cu totul paradigma. Ce e în capătul opus al unui album simfonic? Evrika! Am făcut un album in 8-bit.

Ascultându-l, am realizat că are nevoie de o reprezentare vizuală, nu se poate asculta stand alone. Așa a apărut ideea unei aplicații, a unui joc a cărui coloană sonoră să fie albumul în 8-bit.

Vița de Vie / foto: Matei L. Buta

Soundcheck Attack e dezvoltat de extraterestrii de la Deadlime, ei au venit cu conceptul și realizarea, răscolind prin amintirile noastre. Una dintre ele era legată de niște probe de sunet în Craiova. În fața scenei stătea un om care se tot uita neconvins la ce făceam pe scenă. La un moment dat găsește o pauză și strigă la noi: “Bueei, da’ una cap coada nu știți?” And that was it, așa s-a născut Soundcheck Attack.

2. Cum percep copiii tăi jocul? Ce înseamnă pentru ei un joc de 8-bit în 2021?

I don’t know. Sunt deja prea mari pentru a-mi mai putea oferi un feedback real. Părinții sunt plictisitoori…

Anyway, aparent, le-a stârnit interesul, am primit sugestii ș.a.m.d. Dar nu știu dacă nu doar de complezență. Same old, same old, dacă noi considerăm că e bine, e bine. Am încetat să funcționăm pe bază de feedback în momentul în care am realizat că dacă nu facem cum ne taie capul, ne dizolvăm în masa benignă. Ca artist, nu trebuie să lași niciodată masa să-ți influențeze opera. 

3. Pentru tine jocul este o recuperare a copilăriei?

Nu, este un act artistic. Un manifest. Disclaimerul de la inceput, plotul jocului, în care se etalează convenția, aceea că oamenii s-au transformat în informație binară pentru a supraviețui unei pandemii mondiale, personajele care ne atacă, rupte din contemporaneitate, faptul că “am reușit” totuși să plecăm în turneu deși constrângerile actuale interzic acest gen de evenimente culturale pe fondul Covid… este un act eliberator cu multe sensuri. Sigur, la bază e un simplu joc.

În spate e o ditamai filozofia. Tipic Vița de Vie.

4. Cum se procedează tehnic cu 8-bit?

Fiecare parte de orchestrație și fiecare instrument au fost rescrise de către Mihai Ardelean. Orchestrația este 1 la 1, inclusiv solo-urile de chitară sunt reproduse identic. Mihai oricum vine din viitor…

5. Într-o existență de 25 de ani se strâng ceva piese. Cum ați făcut selecția lor pentru joc?

Când am ales piesele, știam deja că vrem un joc împreună cu ele. Așa că ne-am imaginat diverse nivele din joc și am încercat să potrivim din stările pieselor noastre cu ele.  

6. Într-o piață amorțită și, mai ales, lipsită de concerte, creativitatea poate suplini lipsa lor?

Într-o oarecare măsură, da. Însă în orice luptă e nevoie să știi pentru ce lupti. Deocamdată ne zbatem orbește, nu există nicio luminiță la capătul tunelului. A trecut deja un an de la primul lockdown și lucrurile nu par să se liniștească. Funcționăm pe baterii de rezervă. 

Vița de Vie / foto Facebook

7. Cât de greu este să fii creativ în condițiile actuale? Ține numai de resurse?

Cred că e mai degrabă un mindset. Morți, copți, asta e treaba noastră pe Pământ, să fim creativi folosindu-ne de limbajul muzicii. Misiunea noastră, dacă vrei. Muzica nu mai e de mult doar o pasiune. E chiar viața noastră, o luăm foarte în serios. La sfârșit, când se va trage linie, cineva, să zicem Sfântul Petru, ne va aștepta cu lista la poartă. “Așaaa, Vița de Vie. Pe voi v-am trimis pe Pământ să faceți muzică. Well?”

“- Păi uite aici, ‘mâncaciax’. Cu ce vrei să-ncepem?”


Ce este bit-ul?

Bit-ul este unitatea de măsură pentru cantitatea informației. Bit-ul, filosofic vorbind, este o stare logică cu una din cele două valori posibile. Este cantitatea de informație necesară pentru reducerea incertitudinii la jumătate. 1 sau zero? Adevărat sau fals? Da sau nu? Pornit sau oprit?

Timișoara 8-bit / foto: Ovidiu Chișe

Jocul

Vița de vie – Soundcheck Attack are un scenariu s.f., care acum ceva ani ar fi părut apocaliptic. Dar care, iată, după experiența pe care o trăim, ne dă fiori.

Pe scurt, în urma unei pandemii, omenirea se refugiază online pentru a supraviețui. Cinci eroi supranumiți Vița de Vie pleacă la drum pentru a reda oamenilor muzica și speranța. Noua lume este împânzită de personaje
agresive (cât de real nu?) atrase de zgomot si lumină. Viitorul e în mâinile celor cinci, întregul viitor! Întrebarea este dacă și cum se vor descurca. Depinde cum mișcați din degete.

Jocul se găsește online pe ambele platforme, Google Play și AppStore.