With Or Without You – U2

“With Or Without You” este un exemplu de cântec genial, dar uzat și supraexpus fără noimă de o industrie ce-și devorează idolii. Interpretările piesei se încadrează în șabloane tipice despre dragoste, despre tine, despre mine, despre emoție, despre nimic în esență.

Sumar și basic acest cântec este despre un bărbat care este împărțit între dragostea sa previzibilă pentru o femeie ce promite că va fi tot timpul alături de el și atracția fatală pe care altă femei o exercită asupra sa. De aici și toată lupta interioară și zbaterile pline de dramatism. De la un punct încolo este o dramă, pentru că neputința alegerii între cele două face ca viața lui să devină o tortură.

De fapt versurile tratează o problemă reală a lui Bono. El a scris despre experiența sa, dar alegerea lui nu se face între două femei, ci între soția sa și muzică. Mai exact, între familie și muzică. 

Paul și Ali Hewson

Bono spune că versul “and you give yourself away”, ce face parte din refren, este cel care lămurește, într-o oarecare măsură, situația. Este vorba despre dăruirea ce te expune și te fragilizează în fața unei mari mase oameni. Și atunci alegerea familiei este una corectă și protectivă. Dar întotdeauna, întotdeauna există în fața balanța ce ar trebui să arate nu numai greutatea alegerii, ci și echilibrul.

“With Or Without You” este una dintre capodopele muzicii pop (dacă lărgim aria de selecție o putem încadra acolo) șlefuită de doi producători geniali, Brian Eno și Daniel Lanois. În afara liniei muzicale briliante, cei doi producători experimentează, chitara lui The Edge este într-o zonă chil, linia de bass a lui Adam Clayton este foarte accentuată, desenată ca o eboșă, iar tobele lui Larry Mullen Jr. sună într-un mod neobișnuit. 

Brian Eno duce piesa și într-o zonă de familiaritate printr-o paralelă cu una mai veche, Bad, prin introducerea clapei. Pentru mine, punctul culminant este finalul, mai precis începând de la minutul 4, când chitara lui The Edge fecundează bass-ul lui Clayton.